Чужди туристи отсякоха за нашето море! Не е за вярване

Истината, която разкриха германците

Чужди туристи отсякоха за нашето море! Не е за вярване | StandartNews.com

Немски туристи казаха голяма истина за родното море, въпреки всички известни проблеми.

"Заради евтинията ли ходите в България?" Ирис от Висбаден редовно чува този въпрос. "Не, там просто ни харесва", отговаря германката, която от близо 20 години прекарва по няколко месеца в годината в страната.

Ирис и Томас се чувстват прекрасно в България – и прекарват поне по 4 месеца в страната, пише Дойче веле. Двамата са от Висбаден, където притежават чудесна и добре запазена стара вила, която сами са аранжирали: Ирис е собственичка на фирма за вътрешно оформление и дизайн.

През лятото фирмата им също "почива", докато двамата прекарват времето си на плажа южно от "Албена". Те повтарят нещо съвсем простичко: на летовници като тях им трябват няколко важни неща – хубави плаж и море, вкусна храна и добри напитки, любезни и отзивчиви хора наоколо. "Изобщо не е до парите", казва Ирис, която е определена за "говорител" на семейството.

"Когато разказваме на наши приятели, че вече близо 20 години прекарваме по много месеци в България, някой току ще попита: "Нима не можете да си позволите да почивате другаде? Заради евтинията ли ходите в България?". А аз им отговарям: "Не, там просто ни харесва." И като се приберем през септември във Висбаден, следващите шест месеца можем да пътуваме където си искаме. И пътуваме, разбира се. Но в България просто ни е много добре!"

През 2005 година майката на Ирис ѝ показала рекламна брошура за балнеотуризъм в България. Ирис харесала идеята и дори я облякла в рими, които на български звучат приблизително така: "Вместо сутрин плаж, вечер танци - ще имаме масаж като за германци!" Първоначално отсядали на хотел в "Албена", където правели процедури с лечебна кал. Впрочем, от няколко години германските здравни каси признават и плащат балнеолечението в България. Тази година Ирис и Томас ще останат четири месеца в България, само с едно прекъсване.

Ирис и Томас обаче не лежат само на чудесния, широк и празен плаж с фин бял пясък, който толкова обичат. Те пътуват из страната. Обичат Балчик със старите къщи и променадата, обичат Варна с пешеходната зона и Морската градина, посещават Плиска и Казанлък, ходят до София, а оттам и на юг – към Петрич и Банско. Няколко години цялото семейство идва и на ски в Банско. Зимата Банско, лятото – Кранево. С деца и внуци, на които също много им харесва в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай