Честваме най-тачения български светец, патрон на лекарите

Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си

Честваме най-тачения български светец, патрон на лекарите | StandartNews.com

На този ден Българската православна църква чества най-великия светец на българската земя - Свети Иван Рилски. Той е роден в около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина. Бил съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. 

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. 

Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила

Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски.  На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай