Частни пунктове ще регистрират коли

Това предвиждат нови правила за регистрацията и поддръжката на автомобилите в Закона за пътните превозни средства

Частни пунктове ще регистрират коли | StandartNews.com

Първата регистрация на автомобил вече ще може да се прави и в частни пунктове, а моторните превозни средства ще имат свои собствени специални паспорти. Това предвиждат нови правила за регистрацията и поддръжката на автомобилите в Закона за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Законът за пътните превозни средства е един от трите в пакета, който трябва да замени сега действащия Закон за движение по пътищата.

Първоначалният технически преглед, който се изисква за регистрация на автомобила, вече ще може да се прави не само в КАТ, но и в специални частни пунктове. „Тези частни пунктове ще работят със специализирано оборудване - те трябва да извършват проверки на метала, боята, ще имат достъп до база данни с идентификационните номера, данни за производителите, за документите, с които се продават тези автомобили“, казва Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Автомобилният състезател и собственик на автосервизи Румен Дунев обаче обяснява, че това ще затрудни бизнеса и вероятно ще натовари шофьорите с повече разходи. Защото във фирмата ще трябва да се назначат двойно повече специалисти, което допълнително ще натовари таксите при регистрацията на новия автомобил.
Автомобилите ще имат технически паспорти, а данните от тях ще влизат в специален регистър, който ще се следи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Въпросните паспорти ще се издават при техническия преглед за първа регистрация и ще бъдат като досие, в което да се записват данните от прегледите, какви са били ремонтите, които са били извършвани. „Още един документ, който ако се загуби или изчезне, трябва да се вади наново. От друга страна, ще има история на автомобила, ще се знае дали е ремонтиран и кой го ремонтирал, дали е участвал в пътнотранспортно произшествие“, заяви представителят на автомобилната агенция.

Новите текстове предвиждат и специален регламент за продажбата на авточасти втора употреба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай