Цената на купен глас стигна половин заплата

23-ма души са задържани за изборна търговия

Цената на купен глас стигна половин заплата | StandartNews.com

130 сигнала за нарушения, свързани с изборния процес, са постъпили досега в МВР, образувани са 46 досъдебни производства, а 23 души са задържани за купуване на гласове.

Това стана ясно от брифинг на министъра на вътрешните работи Атанас Илков, посветен на организацията на предсрочните парламентарни избори.

Очаква се броят на задържаните да се увеличи с наближаването на изборния ден.

Министър Илков разкри, че цената за един глас варира значително в различните региони на страната - от 50 до 150 лева на някои места, а на други достига от 300 до 500 лева, което надхвърля половината от минималната заплата.

Една от старите схеми за купуване на гласове, която продължава да се използва, е предлагането на дърва за огрев в замяна на гласа на избирателя.

"Не трябва да има никакво съмнение по отношение на нито един сигнал, който постъпва и във всеки един момент може да се извади състояние, движението, образуваните досъдебно производства, задържаните лица, така че цялата картина по отношение на изборите е пред вас," заяви категорично Атанас Илков.

Вътрешният министър подчерта, че МВР работи усилено за предотвратяване на изборните нарушения, като са изготвени 471 предупредителни протокола за лица и субекти, заподозрени в намерения за купуване на гласове.

Всички постъпили сигнали се проверяват задълбочено, а резултатите се докладват на прокуратурата за по-нататъшни действия.

Илков категорично отрече твърденията, че МВР работи в полза на определени политически сили.

Министърът също така опроверга информацията, че бившият вътрешен министър Калин Стоянов е подавал сигнали за купуване на гласове, като подчерта, че всеки гражданин има право да сигнализира за изборни нарушения.

В заключение, Атанас Илков изрази оптимизъм относно присъединяването на България към Шенгенското пространство по сухопътните граници, като заяви, че има надежда това да се случи до края на годината.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
🔓 You have a message(-s) № 232. Read > https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=1852d5eeb826908fcf5540365b6e1f5a& 🔓
преди 20 минути

z40i68

Откажи