Бум на дървеници. Проф. Тодор Кантарджиев с безценни съвети

Бум на дървеници. Проф. Тодор Кантарджиев с безценни съвети | StandartNews.com

Бум на креватни дървеници в София. "Преди три седмици предупредих за дървеници. Хубавата новина е, че дървениците не могат да предадат някакво опасно заболяване. Както например въшките и бълхите могат да предадат. Дървеницата първо дразни много, алергизира кожата, където е ухапана, може да бъде инфектирана много лошо с бактерии, които са по нашата кожа", заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Събуди се" по Нова тв.

"Те са проблем на различни държави. 2019 година излезе една инструкция в Германия, а през 2020 г. във Франция, за това как да вземем мерки срещу дървеници. Когато отсядаме

в хотел, да речем, или сядаме в пътнически вагон, първо трябва да огледаме дървените конструкции, сглобките, дали има дървеници или дали има най-важното - остатъци от техните изпражнения", посъветва професорът.

Според него дървениците са известни с това, че отделят вещества, които привличат други дървеници. "Другото нещо, което е интересно, е, че дървениците могат да бъдат примамени. Около постелята, около кревата, се слагат сухи листа от боб. Дървениците се привличат от тези листа и сутринта листата се метат, събират се и се горят", разказа той.

Той поясни как да разпознаем ухапване от дървеници: "Обикновено то е в места, на които дървеницата е била в дрехите. Това е по корема, по гърба, по долната част на гърба, и обикновено е свързано с много силен сърбеж. Трябва да внимаваме да не разнараним кожата, защото може да се инфектира много неприятно".

По думите на Симеон, който е ловец на дървеници и други вредители причината за това се крие в глобализацията и урбанизацията. "Хората пътуват повече, имат повече възможност да посещават различни места и за жалост по този начин носят вкъщи дървеници. Те са факт навсякъде. Както в Париж, така и във всеки голям мегаполис в Западна Европа, София вече по никакъв начин не отстъпва", каза още ловецът на дървеници, съобщава Нова тв.

Според него категорично хората не могат да се справят сами с този проблем. "Не препоръчвам да се ползват препарати в къщите, тъй като те често са вредни за хората. Много по-добре да се ползват услугите на обучени професионалисти", добави той.

"Най-честите белези са пъпки и белези по кожата, вследствие на ухапванията от тях. Те често са с червен връх. Другият най-срещан белег са следи от техните изпражнения - малки кафяви точки", поясни специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай