BTL Industries дари апарати и маски за борбата с COVID-19 в Пловдив

Дарението е на стойност 1 милион лева

BTL Industries дари апарати и маски за борбата с COVID-19 в Пловдив | StandartNews.com

Компанията BTL Industries, eдин от най-големите производители на медицинска апаратура в света, се включва в борбата срещу COVID-19 у нас. Тя дарява 15 апарата за обдишване на 3 болници в Пловдив – УМБАЛ „Свети Георги“, МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и МБАЛ „Свети Мина“.

BTL Industries осигурява и 100 000 респираторни маски за лечебни заведения и медицински центрове в града. Сред получателите са 8 общински ДКЦ, 3 медицински центъра, Онкологичният диспансер и болниците „Св. Пантелеймон“ и „Свети Мина“. Общата стойност на дарението е 1 милион лева.

Апаратите за обдишване са произведени от BTL Industries и осигуряват инвазивна и неинвазивна белодробна вентилация. Тя спомага за подобряването на насищането на кислород в кръвта и за нормализирането на дихателните капацитети и обеми. Така рискът от  развитие на дихателна недостатъчност се свежда до много малък процент. Респираторните маски пък са с най-висок клас защита и са единствените в България, сертифицирани със CE марка, и едни от малкото в Европа.

10 от апаратите за обдишване бяха предоставени на УМБАЛ „Свети Георги“, където се лекуват 1/3 от заразените с COVID-19 от Пловдив и региона. Дарението бе предадено лично от изпълнителния директор на BTL България Георги Петков на зам.-директора на лечебното заведение доц. Момчил Мавров и Олиана Бойкинова, началник на Клиниката по инфекциозни болести, в присъствието на кмета на Пловдив Здравко Димитров и други представители на местната власт. Градоначалникът връчи благодарствено писмо на BTL Industries и отличи изпълнителния ѝ директор с грамота „Посланик на доброто“, част от инициативата на Общината „Пловдив – град на доброто“.

Апаратите, предназначени за МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и МБАЛ „Свети Мина“, също вече са доставени и влизат в употреба веднага.

„Отправям искрените си благодарности към Вас за оказаната помощ в този така тежък момент, в който цялата страна и светът преодоляват последиците от пандемията, причинена от разпространението на коронавируса. Благородният Ви жест е достоен за уважение, той е безценен, защото дава шанс да бъдат спасени хиляди човешки животи“,  заяви кметът на Община Пловдив Здравко Димитров.

„Радвам се, че такива хубави неща се случват! Заедно можем да преодолеем нашествието COVID-19. Още от първия ден УМБАЛ „Свети Георги“ е начело в тази битка. В нея основно средство е кислородотерапията. Изключително благодарна съм за предоставените ни високотехнологични апарати. Надявам се да спасим много човешки животи“, каза началникът на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Олиана Бойкинова.

„Специални благодарности към кмета на Пловдив и към фирмата дарител. Щастливи сме да приемем апаратурата. Всеки един от апаратите ще бъде ползван на 100%“, заяви зам.-директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Момчил Мавров.

„Мисията на BTL винаги е била с продуктите си да помага на хората да бъдат по-здрави и затова се радваме, че с дарените уреди и маски подкрепяме борбата срещу коронавируса в Пловдив – града, който е дом на нашата компания вече 22 години. Винаги сме били силно ангажирани с това да допринасяме той да е по-добро място за живеене. Сега обаче е моментът да обединим усилия, за да се справим заедно с трудната ситуация, пред която жителите на Пловдив, а и цялото ни обществото е изправено. От името на целия ни екип бих искал най-сърдечно да благодаря на медиците на първа линия в цялата страна. Те за истински герои и заслужават нашето уважение“, коментира Георги Петков, изпълнителен директор на BTL България.

Компанията стъпва в Пловдив преди 22 години. През това време BTL активно разраства производството си и разкрива работни места в региона. През годините производителят на медицинска апаратура се е включвал в редица социални инициативи в подкрепа на цялостното развитие на града и жителите му. В момента компанията строи нова фабрика в централната част на Пловдив, в която се очаква да работят 500 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай