Ботевград има вода само за пиене само за 2 месеца

Нещата може да се променят ако водата в яз. Бебреш се увеличи

Ботевград има вода само за пиене само за 2 месеца | StandartNews.com

"В момента основният водоизточник на Ботевград – язовир "Бебреш", с настоящото съотношение приток-отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца", съобщи пред бТВ кметът на града Иван Гавалюгов. Той допълни обаче, че това може да се промени, защото тези величини са променливи и ако се засили притокът положението ще се подобри, при положение, че се запази същият отток. Малко над 1,4 млн. кубика има във водоема, а на ден се харчат около "двадесет и няколко хиляди кубика", разкри Гавалюгов.

"Със сигурност причина за безводието не е, че хората си пускат дворните чешми през зимата, за да не им замръзват тръбите, както твърди премиерът. Има такива случаи при хора без водомери и съзнание колко ценен ресурс е водата, но това са изключения и това не е причина за водната криза", заяви Гавалюгов.

Кметът на Ботевград напомни, че това не е първият проблем с водата в неговия град– през 2016 г. язовир "Бебреш" достига кота на мъртъв обем. Според Гавалюгов причините за кризата с водата са основно две – ВЕЦ "Бебреш" и износената водопреносна мрежа. Водноелектрическата централа е проектирана на най-лошото възможно място и дори в миналото е имало възражения от "Напоителни системи", но въпреки това е било издадено разрешение за неговия строеж "отгоре", каза Гавалюгов, според когото целият проект е изключително нерентабилен, с лош бизнес план и харчи много вода за питейни нужди.

"В момента ВЕЦ "Бебреш" не работи, а последно е произвеждал ток през юни, каза кметът на Ботевград. Другият голям проблем, който води до недостиг на водата, е износената мрежа. Гавалюгов изчислява, че загубите от старите тръби в Ботевград е 77%, а средно в България заради старите водопроводи се губят 60% в сравнение с 20% в ЕС. Спешно трябва да се подменят ВиК мрежите в българските градове и държавата трябва да помогне за това, заключава кметът на Ботевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай