Боливуд ще докара у нас богати туристи от Индия

Боливуд ще докара у нас богати туристи от Индия | StandartNews.com

Връщаме позициите си в търговията с отбранителна продукция, "Арсенал" открива представителство в Делхи

За азиатските бизнесмени България е входна врата към европейския пазар, казва Стефан Йонков

Стефан Йонков, втори секретар в посолството ни в Индия, получи наградата на БТПП и Министерството на икономиката за най-успешен търговски аташе за 2015 г. Той е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към посолството ни в Делхи от ноември 2011 г. Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Преди да спечели назначението с конкурс, Йонков е работил 7 г. в "Кинтекс" ЕАД, като е отговарял за реализацията на договорите на компанията с Индия и региона.

- Господин Йонков, БТПП ви определи като най-успешния за 2015 г. търговски аташе измежду 57-те ваши колеги в 42 държави. С какви резултати в търговско-икономическите връзки между България и Индия може да се похвалите?

- Ролята на търговския представител е да повиши българския износ за съответната дестинация, да повиши инвестициите и броя на туристите от тази дестинация в България. По линия и на трите направления аз съм изключително щастлив, че имаме големи резултати с Индия. По линия на износа основното перо, което дори не присъства в статистиката за външната ни търговия поради чувствителността си, е търговията с продукция на българската отбранителна промишленост. В момента изключително активно работи "Кинтекс" по договори, които стартираха по време на визитата на зам.-министъра на икономиката Любен Петров през април т.г., когато се проведе 17-ата сесия на смесената комисия по сигурността и отбраната. Тези договори надвишават многократно по стойност, продължителност и обем досегашните договори с Индия за износ на специална продукция. България възвръща позициите си от най-славните си години в търговията с отбранителна продукция с този традиционен повече от 40 г. пазар. Това се дължи и на подкрепата, която оказва държавата, защото партньорите ни виждат личния ангажимент на ръководството на Министерството на икономиката. Освен "Кинтекс" ЕАД, "Арсенал" АД също действа активно и е в процес на откриване на собствено представителство в Делхи. Планираните проекти за износ на отбранителна индустрия надвишават значително общия стокообмен между България и Индия, който за 2014 г. е 218 млн. долара.

През 2014 г. с близо 50% нараства българският износ за Индия

като основно той е съставляван от суровини - торове, фуражни смески, метали. Индия е много труден пазар за реализация на готови продукти. Но трябва да се знае, че немалка част от износа ни преминава през дъщерни индийски фирми в Сингапур, Обединени арабски емирства и други страни, с които Индия има споразумения за свободна търговия. По този начин се заобикалят големите данъци и мита.

- За привличането на кои нови инвеститори сте помогнал през миналата и тази година?

- Наша задача е не само да привличаме нови, но и да подпомагаме съществуващите инвеститори. През 2014 г. една от индийските компании в България - "Съдърланд глобал сървисиз", разшириха своята дейност в аутсорсинга на бизнес процеси. Първоначално откриха 1100 работни места за висококвалифицирани ИТ специалисти и до края на 2015 г. се очаква откриване на нови 1100 и нови 12 млн. долара инвестиции. В преговори сме и с други подобни компании в Индия, заинтересовани да инвестират в България. Това е голям успех, тъй като Индия се явява наш пряк конкурент в световното привличане на аутсорсинг, а всъщност индийски фирми избират България като тяхна дестинация. От една страна ги привлича близостта до техните клиенти, но много по-съществен фактор са българските специалисти, които се оказват изключително висококвалифицирани. Един от директорите на "Съдърланд глобал сървисиз" сподели, че извършват същата дейност в Канада и докато в там за определена дейност им трябват 100 души, в България се справя със същия обем работа само с 20 души.

Друг пример за компания с индийски мениджмънт у нас е "Сине гранд", която стартира своя бизнес с откриването на кино зали. Тя направи най-голямата кинозала на Балканите в София ринг мол. Имаме и успешен пример в земеделието.

"Намдхари сийдс" има своя обработваема земеделска земя между Пазарджик и Пловдив

където произвежда зеленчуци, семена и плодове за Великобритания. Продават се в мрежата на английската компания "Теско". Те са тук от 2007 г. Точно това искаме да кажем и ние на всички индийски компании - че България е атрактивна входна врата към целия европейски пазар - с ниски данъци, конкурентна работна ръка и висококвалифицирани специалисти.

- А какви инвестиционни проекти предстоят в България?

- Има компания, която е закупила огромен парцел край Созопол, близо до с. Росен. Там те планират нов високотехнологичен парк. Искат да направят нещо смесено между офис парк, в който високотехнологични азиатски компании да реализират своя бизнес от България, и туризъм - място, където да имат възможност да рекреират активно. Проектът е джоинт венчър от много компании, а българският партньор е "Ванела" ЕООД на олимпийския шампион по вдигане на тежести от миналото Асен Златев. Инвестиционен интерес има и "Манали груп" - те искат да купят металургичния завод "Хелиос Металург" край Пловдив за арматурно желязо.

- Дайте примери за български инвестиции в Индия.

- През м.г. бе направен джоинт венчър за завод за опаковане на течен битум за индийския мастодонт "Индустан Петролиум корпорейшън" край Мумбай. Индийската компания е била впечатлена как за толкова кратък срок - 9 месеца, е изграден модерен завод с нови технологии. Българската компания в проекта е "Прайм стар петролиум". Заводът работи от ноември 2014 г. и аз го открих като ръководител на СТИВ. Инвестицията е за около 2.2 млн. евро -много печеливша инвестиция. Аз помогнах за реализацията й, за връзката с "Индустан Петролеум". В Индия всичко става най-вече с личен контакт. Функцията на търговските представители е да свързва българските фирми с подходящи партньори и да помага инвестицията да се доведе докрай. Успешна инвестиция в Индия направи и "Хювефарма" - завод за ветеринарна фармация край град Пуне, който заработи през м.г. Един много иновативен сектор на сътрудничество между България и Индия е ИТ сектора.

Най-новият проект е за реализация на съвместна мобилна апликация

между български екип и индийска компания. Българският екип ИТ специалисти е воден от г-н Соломон Паси. Проектът представлява изработване на мобилна апликация, която да послужи за големия проблем в Индия с градската престъпност. "Екстрийм бродбенд сървисиз" е друга компания с успешна инвестиция в Индия. Те започват своя проект 2008 г. и им отнема почти 5 г. до първия успех. Правят продукт за високоскоростен оптичен интернет, а в момента имат нов проект, надхвърлящ 3 млн. евро.

- А как се развива сътрудничеството ни в туризма?

- Имаме 60% ръст на индийските туристи само за периода януари-август 2014 г. Когато аз отидох там през 2011 г., те бяха около 3000 души, сега са над 7000. За нас целева група са платежоспособните индийски туристи, които пътуват на далечни дестинации. Основно това са корпоративните туристи. За добре свършена работа компанията ги изпраща на ваканция. Корпоративните туристи харесват обиколните турове, Черноморието ни, богатите възможности за петзвездни хотели в България, защото те почиват само в такива. България има огромен потенциал със спа услугите и голф игрищата. Огромно значение за привличане на високоплатежни туристи от Индия ще окаже и Боливуд в България. Това е най-сигурният начин за безплатна национална реклама.

- Как беше привлечен Боливуд да снима в България?

- Отне ни две години, след като идентифицирах индийски партньор, който да реализира тези продукции тук. В последствие организирах посещение в България и продължавам да помагам по реализацията на проектите на Боливуд у нас. Първите резултати дойдоха през 2014 г. - три боливудски продукции бяха реализирани у нас, сред които най-високобюджетният филм, който в момента е във върховите класации - "Бахобали". През 2015 г. обаче достигаме върха с участието на звезди като Шарук Кхан, Каджол, Аджей Девган. Девган, който е актьор и продуцент, е предпочел България и планините ни за своя филм пред Канада.

България надделя и за проекта на Шарукх Кхан пред Мавриций

Покрай Боливуд успяхме да осигурим засилено присъствие на България в индийските социални медии - така, както никога досега.
- Защо казвате, че Индия не е лесна дестинация?

- От една страна самата държава има политика на протекционизъм. Индия е изградила високи тарифни и нетарифни бариери пред вносители. За да пробиеш там, се иска присъствие на място. На практика по-голямата част от стоките, продавани в Индия, се произвеждат на място и по този начин се преодоляват големите мита. А това е трудно за българската концепция, за българските износители. От друга страна България е трудно разпознаваема в Индия, необходима е доста по-голяма активност на бизнеса, но и реклама на страната. Но пък моята задача е точно това. И съм сигурен, че успехите в туризма и популяризирането на България чрез филмите на Боливуд е един допълнителен канал за успех в инвестициите. Освен това в Индия реализацията на един проект може да е много дълъг процес, но пък не е невъзможен. Всъщност всичко в Индия става бавно и колебливо. Както самите индийци казват: "Китай може да е азиатския тигър, докато ние сме азиатския слон - бавни, обмислящи, но когато веднъж вземем решение, го изпълняваме стабилно с голяма инерция и маса."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай