Понеделник,

Боен пилот № 1 пробва как ще лети новия F-16

От: Стандарт -
A
A
A
  • Преговорите за американските изтребители започнаха, каза Каракачанов

Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков първи пробва полет с новия F-16, който България ще закупи от "Локхийд Мартин", ако преговорите със САЩ приключат успешно. Компанията производител направи демонстрация F-16 блок 70. Първи в симулатора за пробен полет влезе ген. Стайков. Заедно с него бяха и курсанти от военния университет. Те ще бъдат бъдещите пилоти на новите изтребители. В симулатора се качиха и журналисти.

Преговорите вече започнаха, заявихме желание поддръжката на самолетите да се извършва в България, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. той съобщи, че още през януари е имал среща с изпълняващия длъжността секретар по отбраната на въоръжените сили в Брюксел, по време на среща на министрите в НАТО.
"След това продължихме разговори на Мюнхенската конференция по сигурността в края на февруари. В Мюнхен имах среща с изпълнителния директор на Борден Локинг Мартин. Генерал Хупър беше няколко дни в София, така че преговорите се водят", каза Каракачанов.

Попитан кога е крайният срок на процедурата за закупуване на самолетите, той отговори: "Процедурата в САЩ е следната: Когато те направят своето предложение до Американския конгрес, той трябва да реши, каква сума ще разреши на американското правителство да сключва договори. Искам отсега да ви предупредя, че обикновено конгресът гласува по-голяма сума. Ако ние говорим за цената, която е гласувал парламентът 1,800 млрд. лв., няма да се учудя, ако американският парламент гласува по-голяма сума, но това не означава, че това ще бъде стойността на договора. Това ще бъде един аванс, който се дава, за да може правителството, ако възникнат допълнителни искания от наша страна, да бъдат изпълнени“, коментира той.

Красимир Каракачанов обясни, че по този начин американският конгрес трябва да разреши сделката и да и даде таван в цената. "Това е практика спрямо всички страни, не касае само нас“, увери той.

Вицепремиерът обясни, че трудно би могло да се говори за конкретни срокове, но според него е логично ако преговорите между засегнатите страни продължат с активност и до началото на юни Американският конгрес да е гласувал това решение. "След това договорът да е представен в България за последно обсъждане и да се стигне към неговата ратификация“, каза Каракачанов.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички