Блокират БНТ дори Бабикян да е вътре

Напрежение и сблъсъци на протестите, евродепутати говориха от трибуната

Блокират БНТ дори Бабикян да е вътре | StandartNews.com

БНТ отново бе блокирана, независимо че в студиото на „Панорама” не бяха политици, а вдъхновителят на протестите Арман Бабикян. На стотния ден от антиправителственото недоволство водещият на „Панорама” Бойко Василев обяви, че няма да кани политици в студиото си, за да не провокира протестиращите, и даде цялата трибуна на Бабикян. Това обаче не спря демонстрантите. Напротив – те пак бяха пред входа на обществената телевизия, пак направиха блокада и отново имаше сблъсъци с полицията. Част от протестиращите настъпиха към полицейския кордон и се наложи служители на реда да изведат от сградата на телевизията Ренета Инджова, която е редовен участник в митингите. Оттам беше изведена и още една жена.

Докато в студиото Бабикян нареждаше: „Протестът свърши нещо много голямо, прогони страха, който беше налегнал всички. Прогони мълчанието, прогони онова удушаващо усещане, че ще бъдеш уволнен, набеден, окалян, оплют. Тези наплъстени страхове бяха изритани…”, отвън към служителите на реда полетяха бутилки, а към сградата на БНТ яйца. Един прозорец бе счупен.

Двама евродепутати говориха от трибуната на "Велико народно въстание 5" в ден 100 на недоволството .

Протестите започнаха с ранен поход към СУ „Св. Климент Охридски“ . От трибуната на протеста в Триъгълника на властта обявиха, че при Софийски университет има студенти, които искат да се присъединят към протеста, но полицията не ги допуска.

Това накара събралото се множество спонтанно да поеме към Ректората. Малко по-късно студентите бяха пуснати и двете групи се събраха на ъгъла на бул. „Цар Освободител“ и улица "Раковска" и поеха заедно към Ларгото.

След 18:30 ч. започнаха изказванията от трибуната на протеста, като пред протестиращите говориха и двама евродепутати - хърватският Иван Синчич и нидерландският Пол Танг. Чрез видеовръзка се включи и румънката Рамона Стругариу. Ирландската Клеър Дейли от крайната левица се оказа в Поморие, за да брани сънародниците си отказват да плащат за ток и вода на апартаментите си в луксозния “Сънсет ризорт”.

Въпреки дъжда и лошото време, след края на митинга протестиращите се отправиха на традиционното си шествие по бул. "Цар Освободител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай