България под снежен похлупак (СНИМКИ)

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време

България под снежен похлупак (СНИМКИ) | StandartNews.com

Цяла България е под снежен похлупак. Пътят от Варна до Кичево е непроходим. Има големи снегонавявания. Много коли закъсаха в преспите. Автобус остана в капана на усложнената пътна обстановка, предаде Радио Варна.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

Екипи на АПИ правят обход на маршрута. На 3 км след Телевизионната кула движението е силно затруднено заради по-плътната снежна покривка. Снегопочистваща техника вече обработва участъка.

Междувременно стана ясно, че екип на националното радио Варна е катастрофирал преди минути, докато излъчва на живо във Фейсбук от заснежения път край Кичево.

От клипа се вижда, че колата на репортерите не успява да спре и се блъска в камион на пътна помощ, който се пързаля на пътя.

В колата е бил фоторепортерът Румен Сарандев. Състоянието му е добро, става ясно от коментари на негови колеги във Фейсбук.

Опасна ситуация се разигра и в Карнобат. Рано тази сутрин се е наложило трактор да разчиства пътя на линейка с болно дете между селата Добриново и Сан Стефано, информира flagman.bg.

Кметът на Карнобат Георги Димитров съобщи, че за момента няма сериозни проблеми на територията на общината, а всички снегопочистващи машини работят от полунощ.

„Чистим непрекъснато. Имахме две села без ток – Иска и Огнен. В едното са скъсани три електропровода. Чистим, но 5 минути след това се затваря пак пътят заради навявания.

Имаме закъсали две коли на пътя Антимово – Черково заради пряспа на 1 км след Антимово.

Сутринта имахме проблеми със селата Добриново – Сан Стефано, защото трябваше да извозим болно дете  с висока температура – напред вървеше тракторът, а след него – линейката. Справихме се и с този проблем“, каза Георги Димитров.

От фирмата работят 9 снегопочистващи машини, днес пуснахме две наши, добави кметът.

„На места снежната покривка е малка, нормално е 10 – 12 см, но на места имаме преспи, които са по-високи от един метър. Вятърът създава преспи, в Карнобат винаги е имало такъв проблем“, каза Георги Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай