България остана без нерези

Причината е избиването на прасета заради африканската чума

България остана без нерези | StandartNews.com

Внос на свинска сперма от чужбина ще възстановява загубите от африканската чума по прасетата, иначе рискуваме да останем без мръвка за трапезата. Безумната новина съобщи Lupa.bg, цитирайки неназован източник в Министерството на земеделието, храните и горите. Голяма част от фермите вече са поръчали сериозни количества семенна течност от Холандия и далечен Китай.

Преди 4 месеца пламна епидемията от африканска чума по свинете, покрай която хиляди прасета бяха избити поголовно из цяла България. Тогава се твърдеше, че първоизточникът на заразата е съседна Румъния, но имаше такива огнища и в Сърбия и Македония.

Около Коледа и Нова година у нас се периодът в годината, в който се консумира най-много свинско. Заради епидемията обаче дори хората по селата сега ще трябва да купуват, ако не са имали замразено преди това във фризерите.

Според статистиката страната с най-много прасета в света е Хонг Конг - с 1 135 000 свине-майки. След това се нарежда китайската провинция Гуандун с един милион, а третата позиция се държи от Бангкок с 600 000 свине майки. За Европа най-големи производители на свинско месо са Германия и Испания, съответно с 5,5 и 3,5 тона годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай