България е на 42-о място по сигурност в света

Исландия е най-безопасната страна в света според класацията на нюйоркското списание Global Financе...

България е на 42-о място по сигурност в света | StandartNews.com

Исландия е най-безопасната страна в света според класацията на нюйоркското списание Global Financе.

В списъка балканските държави се ползват с доста различаващи се позиции: България е на 42-о място, най-напред е Словакия (12), следвана от Хърватия (22), Румъния (33), Босна и Херцеговина (56), Гърция (57), Сърбия (58), Македония (59) и Албания на 69 място.

След Исландия в челото на класацията са „обичайните заподозрени“ Швейцария и Финландия, а обяснимо е защо в дъното на списъка са Йемен и Филипините.

В обяснението на списъка в списанието се посочва, че в класирането са взети под внимание три фактора: война и мир, лична сигурност и риск от природни бедствия.

Резултатът обобщава индекса по трите рискови фактории представлява цялостен поглед върху сигурността на всяка страна поотделно, което означава, че високото ниво на риск, когато става въпрос за един фактор, оказва голямо влияние върху крайното класиране на страната, съобщават от Global Finance.

Според списанието фактът, че Филипините са на последно място зад Йемен, където се води гражданска война, се дължи на факта, че страната има "лоши резултати" по отношение на личната безопасност и честотата на природните бедствия.

„Ужасният резултат на Йемен е следствие от война и глад, но тази страна има много малък риск от природни бедствия. Ето защо Филипините са с по-лошо място в класацията от Йемен, въпреки че Йемен е военна зона“, обясняват от Global Finance.

На върха на класацията сред 20-те най-големи страни са цели 16 от Европа, а извън европейския континент там присъстват само Катар, Сингапур, Нова Зеландия и Канада.

„Икономическото развитие изглежда намалява риска от избухване на военен конфликт или домашно насилие. По принцип тези два фактора в по-голяма степен подлежат на контрол отколкото рискът от природни бедствия, които често зависят от географията“, казва списанието.

Въпреки това съществуват няколко значителни изключения за някои икономически развити страни, като например САЩ, поради факта, че рискът от придружени с насилие престъпления е по-голям поради високия процент убийства, който засяга намаляването на личната сигурност. Освен това при Съединените щати също така има по-голям риск от природни бедствия.

Япония, въпреки че е една от най-развитите икономически страни в света, е на едно място след България - на 43-о - в класацията на Global finance заради високия риск от природни бедствия. Дали трябва да сме горди от класацията, но преди нас е Ботсвана, а Румъния, с която сме в дъното на класацията по бедност в ЕС, е на 33-то място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай