Българите обичат застраховките - давали сигурност

Това показват социологически проучвания

Българите обичат застраховките - давали сигурност | StandartNews.com

За 76% от хората застраховките са вид сигурност, а според 68% застраховките спестяват бъдещи непредвидени разходи.

Това сочат данните от национално-представително проучване на агенция "Тренд" по поръчка на Асоциацията на Българските Застрахователи (АБЗ)- "Нагласи към застраховането и застрахователна грамотност".

Всеки втори (53%) счита, че хората не разбират от застраховки и затова не си правят.

Наблюдава се повишаване на доверието към застрахователния сектор, както и сравнително висока степен на разбиране за ползата от застраховките.

Отчита се превес на хората, които са заявили, че имат доверие на застрахователите (47%) пред тези, които декларират недоверие (41%).

Положителен е превесът и при банките (по-значим в сравнение със застрахователите), при останалите финансови институции съотношението е в полза на дела на недоверие.

54% от анкетираните не са съгласни с твърдението "Не вярвам на застрахователите". Още по-висок дял на несъгласни с това твърдение се регистрира при коментираните по-горе социални/демографски групи. Например, при групата лица с доход над 1500 лв. този дял достига 80%.

90% от ползващите застрахователни продукти не са имали проблеми със своя застраховка, само 8% декларират такъв. В същото време, 33% от анкетираните считат, че застрахователите не са коректни при изплащането на щети.

Цената на застраховката е водещ фактор при избора на конкретна полица за 79% сред ползващите застрахователни продукти, за 36% от тях - това е изгодната оферта с промоционални условия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай