Коронавирусът "открадна" Коледата

Три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията

Коронавирусът "открадна" Коледата | StandartNews.com

Около 2,5 млн. българи - 45% - нямат настроение да празнуват, а три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията, показват данни на "Тренд" от проучване по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст над 18 години, предаде БТА.

Близо 23% от българите са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса.

Около 62% посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци е по-висок спрямо тази година - 69 на сто през 2019 г. и 70 на сто през 2017 година. 28 на сто посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора с най-голям дял няма да купуват подаръци.

За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите.

74 на сто са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение.

59 процента ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32 на сто посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял отговарят, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини през предстоящите празници. 73 процента от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели и познати по празниците.

Близо половината (48%) от българите казват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. 45 на сто посочват, че това не важи за тях.

45 процента от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради пандемията. 47 на сто от българите казват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял отговарят, че не важи за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай