Блажена вода пълни язовира на Перник

Пратена от Бога за перничани е водата, която пълни язовир "Студена"

Блажена вода пълни язовира на Перник | StandartNews.com

Пратена от Бога за перничани е водата, която тези дни бързо пълни снабдяващия града с благодатната течност язовир "Студена".

"Благодарение на валежите през тези дни и по-топлото време, вследствие на което има обилно снеготопене язовир "Студена" се пълни с бързи темпове. Надяваме се това да продължи и режимът да бъде по-приемлив за гражданите на Перник". Това заяви пред БНТ управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов за това какво е нивото на язовир "Студена" и кога режимът на водата в Перник ще бъде променен.

Той отчете, че към настоящия момент количеството вода за последните 24 часа е 3 000 литра в секунда, разходът - 250 литра в секунда, а обемът е 5 300 000 кубика.

Инженерът се надява всичко да бъде по график около новия водопровод от Мало Бучино така, както е планирано да се направи. "Когато водопроводът бъде изграден и бъде пусната водата от София, ще спрем напълно водата от язовира, за да може доизградим съоръженията, които са тук, защото има такива, които чакат просто спиране на водата. Надявам се всичко да бъде в срок и да се справим със ситуацията", каза инж. Иванов.

За изграждането на другия водопровод вътре в Перник, който се прави по трасето, за да се избягва промишлената зона, инженер Иванов отбеляза, че той ще бъде подменен заедно със софийския водопровод, така че това трябва да стане в най-кратки срокове. Той не може да даде гаранция кога ще стане, но е предвидено да стане заедно с другия водопровод.

Инженер Иванов посочи, че днес вода за перничани ще има до 9 сутринта, а след това водата ще се поддава по режим. Иначе в самата пречиствателна станция са подменени съоръжения, кранове, участъци от тръби, монтирани са нови табла за управления, предстои да се изгради изцяло нова хуманна зала, чрез която 24 часа да има пълно наблюдение на водата.

Утаителят още не е готов, но при достигане на мъртвия обем на яз. "Студена", за което в момента сме доста далеч от тази ситуация, сме направили съоръжения на самия язовир, в което още там да се намалява мътността, така че да идва с по-приемливи параметри водата, изтъкна инженерът.

"По-сериозен ремонт трябва да бъде направен на пречиствателната станция", каза още шефът на ВиК-Перник.

Пред бТВ кметът на града Станислав Владимиров заяви, че в началото на другата седмица ще започнат тестовете на водната връзка.

По думите в края на седмицата е оптимистичният вариант за пускане на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай