Благословия от патриарх Неофит за децата в Италианския лицей

Бъркайте, само така можете да се учите, каза на децата посланик Джузепина Дзара

Благословия от патриарх Неофит за децата в Италианския лицей | StandartNews.com

Благословия от името на българския патриарх Неофит получиха децата в Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня. С тържествен водосвет за здравето на учениците, учителите и родителите, отслужен от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Негово светейшество, стартира учебната година в НУКК. Заради пандемията при най-строги ковид - мерки тържество за първия учебен ден имаха само развълнуваните първолаци.

Тук ще намерите най-добрите си приятели и най-добрите учители, каза на малчуганите, които за първи път пристъпиха прага на елитното училище директорът Величка Велянова. Тя пожела на всички новата учебна година да бъде здрава, успешна и по-щастлива.

Бъдете по-близо до нас, да си помагаме, заедно да учим и да възпитаваме децата си, защото, както се видя през последната година и родителите учеха заедно с децата, каза още г-жа Велянова. И пожела на всички годината да е присъствена, защото и за ученици, и за учители няма по-голямо щастие от пълните школа.

Днес започвате път, който ви пожелавам да бъде дълъг, заяви италианският посланик у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, която поздрави децата на отличен български език. Веднъж вече тя е била на дипломатическа мисия в посолството на Италия в София. От 1994 до 1998 г. Дзара бе първи секретар, отговарящ за икономическия сектор, двустранните търговски отношения и консулските въпроси. Нейно превъзходителство е запленена от българската култура и особено от богатото ни древно културно-историческо наследство. Научете италиански език така, както аз научих български, каза дипломатът на малките ученици.

Бъркайте, само така можете да се учите, бе съветът на посланик Джузепина Дзара, която пожела на децата да обичат училището си.

Приветствие от името на Министерството на културата направи началникът на кабинета на министър Велислав Минеков – Борис Данаилов. Учителите са пазители на знанието, каза Данаилов, сравнявайки преподавателите с богове. Заради Ковид-19 тържеството за 15 септември е ограничено, но няма ограничения в нашата подкрепа към вас, обърна се към ръководството на НУКК Данаилов.

Всички вие кандидатствахте в това прекрасно училище, за да бъдете приети, обърна се към първолаците именитият български писател Димитър Томов, председател на училищното настоятелство на НУКК. Преминахте успешно първото си най-сериозно изпитание, за да станете част от най-доброто училище в София и България, каза още той. И пожела на децата, когато след 12 години да завършат Лицея, да чуят за себе си: най-добрият випуск.

Бъдете любопитни, палави, емоционални и щастливи заедно, пожелаха на постъпващите в НУКК Лиана Георгиева и Мартин Стаменов от 12-и клас. Националният учебен комплекс по култура има специална традиция. На 15-ти септември дванадесетокласниците въвеждат първолаците в училището. Ръководството и преподавателите в НУКК полагат огромни усилия, за да възпитат децата още от детската градина, че по-големите се грижат за по-малките. Не случайно децата, преминали цялото обучение – от забавачката до абитуриентския бал, остават приятели за цял живот. Тук ви чакат най-готините учители, те са не само авторитети, но и наши приятели, каза Мартин Стаменов, който учи в НУКК от първа група на детската градина. Уважавайте преподавателите си, те ще ви поведат по пътя на знанието и винаги ще бъдат до вас, каза и Лиана Георгиева.

Тържеството в НУКК започна с химновете на България и на Италия. В края му десетки балони в цветовете на училището - синьо и бяло, полетяха в небето заедно със звука на първия учебен звънец. А първолаците бяха посрещнати с хляб и мед.

Тази година уникалното училище, създадено от Людмила Живкова, има двоен празник. На 26 юни 2021 г. то отбелязва 45 години, откакто е отворило вратите си за първите свои възпитаници. Празникът е двоен, защото НУКК чества и 30 години Лицей за изучаване на италиански език и култура.

С новаторската си концепция за образование и възпитание чрез изкуство, още от създаването си НУКК привлича общественото внимание и интересът към него не стихва до днес. Стотици млади хора, завършили лицея са намерили достойния си път към успешно бъдеще, написа през лятото президентът Румен Радев в специалното си поздравление до директора на лицея Величка Велянова, преподавателите, възпитателите и всички ученици. Държавният глава удостои НУКК с плакет "Св. Св. Кирил и Методий". Високото отличие бе присъдено на училището за цялостния му принос към образованието, за развитието на заложбите на стотици млади хора, както и за важната му роля при формирането на облика на съвременната образователна система в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай