Бивши пушачи имат глад за никотин над 20 години

Голям проблем в България е това, че тютюнопушенето обхваща много години

Бивши пушачи имат глад за никотин над 20 години | StandartNews.com

Българите са сред първенците по тютюнопушене в Европейския съюз, като 22-23% от хората пушат.

Голям проблем в България е това, че тютюнопушенето обхваща много години, има огромен пул от хора, които са пушили много дълго време - от 20-30 г. и това оказва следи върху всички органи. Това каза УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кардиологът е на мнение, че пушенето е навик, който е непроменим освен, ако човек сам не си наложи да го спре и добави, че хората са започнали да пушат още повече по време на пандемията, тъй като чрез запалването на цигара, те овладяват стреса.

Гостът изтъкна, че има проучвания, според които бездимните изделия са преход към отказване на нормалните цигари.

Бездимните изделия и електронните цигари карат човек да се замисли за самата вреда не само от тютюнопушенето върху него, но и към другите, каза още Рада Прокопова.

Експертът посочи, че по отношение на сърдечно-съдовия риск, опасността от пасивното пушене е равна на тази от активното такова.

Във възрастовата група от 20-30 г. пушачите са по-малко, отколкото преди години. Това се дължи на факта, че се наблюдава мода в здравословния начин на живот - правилно хранене, упражняването на физическа активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай