Бивш министър разкри капана за пенсиите

Няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички пенсионери

Бивш министър разкри капана за пенсиите | StandartNews.com

Според Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният доход е по-правилен и по-справедлив.

"Това волунтаристично вдигане на минимална пенсия доведе до много сериозни диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи именно тази неравнопоставеност между хората, които са се осигурявали на на реален осигурителен доход и тези, които се осигуряват на минимална работна заплата", коментира Шулева.

Тя обясни, че няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички пенсионери, тъй като тези, които са пенсионирани при сегашния осигурителен доход не е логично да получат увеличение с новото преизчисление, тъй като техните пенсии са съответни на осигурителния доход, на който са се пенсионирали.

"Много трудно ще се преживее този шок, ако 10 и повече години пенсиите не са правилно актуализирани, ако изведнъж се направи актуализация към 2019 г. например.

Това ще бъде много голям шок за бюджета. Лично смятам, че пенсиите трябва да бъдат актуализирани с осигурителния доход, но това увеличение да се разпредели в две или три години", каза още Шулева, която е бивш социален министър и вицепремиер, пише Novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай