БГ фараоните от Иво Недялков до Ружа

БГ фараоните от Иво Недялков до Ружа

БГ фараоните от Иво Недялков до Ружа | StandartNews.com
  • Пирамиди ограбиха 200 000 наивници, поне 10 милиарда потънаха във финансови измами за 30 години преход

Най-малко 200 000 българи станаха жертва на финансовите пирамиди за 30 години преход. Последното мащабно ограбване извърши топизмамницата Ружа Игнатова. С фалшива криптовалута тя спечели 4 милиарда долара от наивници на 3 континента. Мошеничката засенчи дори легендарните през 90-те фараони Иво Недялков, Майкъл Капустин и Мирослав Гаич.

Поне 10 милиарда лева са потънали в пирамидите, изчисляват финансови експерти. Според тях в сумата влизат измамите по схемата "Понци", нигерийската примка и хитовете на 21 век - мрежов маркетинг и бизнес общества. Днес нито един от бг фараоните не е в затвора. Напротив – те имат нов бизнес и влияние.

Ограби стотици, а сега пак е в играта

Назначеният за милионер. Така наричат собственика на "Йист уест интернешънъл холдинг груп" Иво Недялков, който преди години в интервю разказа как през ноември 1989 година Андрей Луканов събрал 150 верни на партията хора и им казал: "Назначавам ви за милионери!".

"Ийст уест" съществува само година. Между 1993- 1994 г. холдингът на Иво Недялков всъщност се оказва "пирамида", в която над 5000 българи купиха акции, но мечтата им за бързо забогатяване фалира заедно с компанията.

Иво заграби парите - над 130 млрд. стари лева, и замина за Цюрих, където следите му се изгубиха. 2 години по-късно Недялков бе арестуван през 1996 г. във Франция, лежа година и половина в ареста. След това бе върнат в България, за да бъде съден. Делото се проточи 16 години, като ту бе оправдаван, ту бе осъждан. Междувременно той успя да осъди България в Съда за правата на човека в Страсбург за сумата от 3000 евро. Последно, ВКС му наложи 5 години ефективна присъда. Но тъй като голямата част той вече е излежал, му остават две години и половина.

Недялков продължава да отрича вина за ограбените българи и за връзките си с бившата ДС. Оправдава се, че е бил изкупителна жертва, защото не участвал в групата на най-богатите от 90-те, Г-13. При фалита на КТБ бе сред първите защитници на Цветан Василев. Твърдеше, че банкерът беглец е жертва, но ще има бъдещето, което е миналото на Недялков.

Днес някогашният Фараон има приличен офис на пъпа на София, консултира американски и европейски фирми по въпросите на фрайнчайза. А преди дни името му бе забъркано в скандал с визита на президента Радев.

Бил ли е фараонът Иво Недялков в делегацията на държавния глава в Словения, попита политологът Антон Тодоров, публикувайки снимка в ПИК на бизнесмена по време на реч на Радев пред българската общност там. "На видео от новините на БНТ, които отразяват посещението на президента в Словения, бизнесменът и пръв защитник на банкера беглец се вижда как чинно слуша речта на Радев", добавя Тодоров и чака отговор от Президентството.

Ако Тодоров е прав, това със сигурност ще предизвика огромен скандал. Какво излиза - висш служител на ДС, свръхамбициозен комунист, завлякъл стотици българи с над 100 милиона, повече от 16 години стои без присъда. А през това време дори осъжда държавата и прави нов бизнес, който е толкова процъфтяващ, че президентът го взима като лице на българския предприемач, за да го показва пред партньорите ни в Европа. Каква визитка за България!

Капустин се хвали с успешен подкуп

Когато през зимата на 1951 година в Ямбол пристига Божидар Капустин със задачата да ограмоти местните футболни клубове, настъпва невероятно оживление. 43 години по-късно местните ще си спомнят за този момент с огромна ярост, защото сред тях са десетки измамени от пирамидата "Лайф чойс" на сина му - Майкъл.

Бащата успява да съживи отбора, след това поема "Ботев", а по-късно заминава за чужбина. Най-вероятно в Канада, откъдето е и второто гражданство на Майкъл Капустин - от най-скандалните бизнесмени в годините на прехода , създател на финансовата пирамида "Лайф чойс", в която потънаха над 18 милиона долара.

Фараонът примамваше хората с високи дивиденти. От април 1994 г. той пусна в продажба т. нар. откупваеми доверителни разписки с обещания за 8% месечен и 151% годишен дивидент на левовите влогове. От октомври 1994 до юли 1995 г. Капустин вече предлагаше и американски доверителни разписки, които носят 217% годишна лихва. Близо 10 000 българи се хванаха на въдицата и загубиха спестяванията си.

Година по-късно пирамидата изгърмя, Капустин изчезна от страната, но след международно издирване беше заловен от Интерпол през 1996 г. и върнат в България. Властите в Отава няколко пъти правиха опити той да бъде екстрадиран в Канада, но България отказа. Твърдеше се, че Капустин писал дори до тогавашния канадски министър-председател Стивън Харпър.

2001 година Капустин беше признат от Софийския градски съд за виновен и беше осъден на 23 години затвор. След това обаче Апелативният съд промени присъдата му на 17 години.

Капустин си върна свободата предсрочно - още през 2008 година, защото бил изтърпял две трети от присъдата си и имал добро поведение. Краят на престоя си в затвора Капустин прекарал на облекчен режим, дори беше заснет от фоторепортери да се разхожда свободно по софийските улици. Тогавашният зам.-министър на правосъдието дори официално разпореди да му вземат лаптопа, който стоял в килията.

Днес Фараона живее спокойно в Пентинктон (Британска Колумбия). Охотно дава интервюта, които са със съгласие "Завръщането на българския пленник". В тях Капустин твърди, че е прекарал 12 години в български затвор, където условията са повече от ужасни и се хвали, че е успял да се измъкне, защото е дал 20 000 долара подкуп на чиновник, който лично се заел с процеса, с освобождаването му и дори му е съдействал да напусне безпроблемно  България.

Сега се радва на второто си дете, прекарва всеки ден със семейството, наслаждавайки се на разходки из Ванкувър. "Ще гледам да хапна още поне три пържоли, преди жена ми да ме е хванала" - шегува се пред медиите щастливият емигрант. И въобще не го интересува какво се случва нито с измамените, нито с България.

Мистерия със смъртта на Гаич

Така и не стана ясно от какво умря преди 5 години в Добрич сърбинът Миролюб Гаич, който през 2011 година получи 4-годишна присъда. Но е факт, че ако има антикласация за най-много измамени от пирамиди българи, то тя ще бъде оглавена от "Югоагент" - 85 000, главно пенсионери. Основа я през 1994 година сърбинът Миролюб Гаич, който идва в България през 1991 година и прави бум в бизнеса с бяла техника. Открива магазини за хранителни стоки, купува имоти до морето. Според запознати той е бивш офицер от югославските тайни служби, имал е добри контакти с нашата ДС. Твърди се, че е активен участник в схемите по югоембаргото. Гаич нарича втората си фирма - "Югоагент", инвестиция в дейност. Схемата е проста - той определя високи дивиденти за своите вложители в бизнеса му, като годишно върху сумата се плащат по 150-180 процента, което той нарича дивидент.  Действително част от клиентите успяват да си получат солидни дивиденти. Те се плащат на три месеца срещу специално удостоверение. Когато пирамидата рухна, някои от тях, предимно тези, които направиха подписка "Гаич президент",  са "обезщетени" с нискокачествена техника на високи цени от другия му бизнес. Малко по-късно всичките му фирми са обявени в ликвидация, а той самият е задържан три месеца в добричкия арест. Двамата със съпругата му Живка не само не се признаха за виновни, а заведоха дело срещу следствената служба в Добрич с иск за 16 млн. лв. по закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Впоследствие го оттеглиха.

Гаич получи три осъдителни присъди.  През февруари 2008 г. магистратите му дадоха 4 години затвор, че е измамил седем вложители. Сърбинът престоя 4 месеца в трудово-поправително общежитие във Варна и бе освободен предсрочно. През юни 2009 г. съдът го глоби с 800 лева за неплатени през 2003 г. данъци. Третото обвинение бе, че от 11 юли до 10 ноември 2003 г. като управител на "Югоагент Добрич" Гаич е присвоил 108 708 лв., собственост на търговското дружество.  За него през 2011 г. Гаич бе осъден на 4 години, а комисията "Кушлев" му отне имоти за близо 2 милиона лева. Те успяха да бъдат продадени едва след смъртта му.

Петров кани в дома на щастието

"Ако сте търсещ човек с искрено желание да откриете своето място в живота, да намерите причината, за която си струва да живеете, то Вие сте на правилното място". Това е първото, което ще прочетете в ултрамодерния сайт на Национален християнски център. "Църквата" е наречена "невероятна и вълнуваща среда, дом за много позитивни и щастливи хора". Тръгнете ли да влизате в центъра обаче, имайте поне две наум. Главният пастор се казва Светослав Петров. И Пловдив много добре го познава.

Пастор Петров и Станчо Рангелов основаха през 2010 г. под тепетата скандалната фирма "Сейв къмпани интернешънъл", (SCI), преименувана на "Сейвуей България".

За кратко време успяха да зарибят стотици безработни в страната, повечето от които млади хора, като им обещаваха бързи и лесни печалби. Продаваха т. нар. бизнес партньорства на стойност от 600 до 4000 лв. Срещу сумата закупилият ги придобиваше правото да продава такива и на други и така да възстанови похарчената сума, а впоследствие да печели, ако новите бизнес партньори на свой ред успеят да продадат "бизнес партньорства" на други хора. Пред широката общественост бизнесът на компанията бе представен като амбициозен мултилевъл проект - продажба на карти за отстъпки в търговски обекти. През 2014 г. обаче Комисията за защита на потребителите им забрани да упражняват дейност, но поради липса на съдебно решение продължиха да търсят и вербуват наивници. Така хиляди рухнаха в пирамида. Накрая двамата приятели развалиха орталъка, след като Рангелов прибрал печалбата.

През 2016 г. Старозагорският районен съд осъди "Сейвуей България" ЕООД за сумата от над 3 млн. лв. Делото е заведено от регионалния им мениджър от Стара Загора за неизплатено трудово възнаграждение по два трудови договора.

Ружа съсипа и култовия "Крим"

На кого са собственост два ключови имота в столицата с богата история и незавидно настояще. Това е въпросът, който хиляди почитатели на легендарния ресторант "Крим" на ул. "Славянска" си задават повече от година и половина. Тогава известният финансов експерт Емил Хърсев купи от името на неизвестен инвеститор сградата на култовото заведение и имот на бившия кмет на София Димитър Моллов, който се намира точно срещу Народното събрание. Тези две сгради Ружа Игнатова продаде на Хърсев месеци преди да изчезне безследно.

Само преди седмица американските служби арестуваха брат й Константин заедно с партньор, който движел бизнеса им отвъд океана. И подновиха издирването на Българската биткойн Пепеляшка, която успя за близо три години да натрупа близо И4 милиарда с пирамидата си "OneCoin". Като "ужили" стотици наивници от Европа, Азия и Америка.

Първоначалното придобиването на двата апетитни имота съвпадна с триумфалното пристигане в България да новата бизнес звезда през 2013 година. Справка в Търговския регистър показва, че Ружа, която има и германски паспорт, е участвала в управлението на 26 фирми и е била собственичка на други 5. Постепенно, до 2017 г., тя е продала всичките си фирми и е излязла от всички бордове. Ресторант "Крим" тя купува чрез дубайски компании срещу 4,2 милиона евро. Най-вероятно го взима само като инвестиционен имот, защото очакваният рестарт на култовото заведение така и не се осъществява. Къщата на  Моллов също остава без ремонт, макар тя да брои за нея близо 5 млн. евро. Почти толкова Ружа се охарчва и за Офиса на "OneCoin", който е в сграда на пл. "Славейков". Но бързо се изпразва от служители. Само година след шумното му откриване в помещенията е останала само техника, а журналистите са помолени да се свързват с представители на фирмата само с имейл.

Общата стойност на имотите на Ружа в София е малко над 16 милиона лева. Доста скромна инвестиция в сравнение с други лъскави придобивки. 40-метровата яхта, например, с която се разхождаше по морето, струва почти двойно. Говори се, че тя отдавна е собственост на туристически шеф с имоти по Южното Черноморие.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай