Безработен фотограф помага на деца от цялата страна

Тъй като няма никакви събития заради пандемията, Васил Николов е намерил начин да бъде полезен

Безработен фотограф помага на деца от цялата страна | StandartNews.com

Останал без работа заради изолацията, един фотограф се заема да помогне на всички, чиято работа е да учат от домовете си. Когато не могат да си позволят компютър, насреща е той - поправя и подарява, вече на десетки деца. Допреди два месеца животът на Васил Николов бил изпълнен с правенето на бляскави снимки на емоционални моменти. „Ние сме свикнали на доста динамичен живот. Имам предвид, че нямаме еднообразна работа. Всеки ден сме на различни места”, разказва той пред NOVA.

Днес обаче реалността е различна. "В момента не се провеждат никакви събития - нито сватбени, нито фирмени мероприятия. Аз лично от 7 март не съм работил абсолютно нищо", допълва фотографът.

Вместо да се опитва да приспособи реалността към себе си, Васил се приспособил към нея. Но не за да печели, а за да помага. "На дъщеря ми й се наложи да се обучава онлайн. Тя е на 13 години, нямаше собствен лаптоп. И аз потърсих в интернет и намерих един втора употреба. Помислих, че не всички деца ще могат да си вземат компютър, защото това не е нещо, което е много евтино“, сподели още Васил Николов.

Така му хрумва, че може да бъде полезен на децата, които нямат възможност. Публикува във Facebook, че търси употребявани компютри за онлайн обучение. За кратко време познати и непознати му изпращат десетки. И работещи, и развалени, които сега поправя. А след това дарява. "Преинсталирах ги, почиствах ги. Слагах малко повече оперативна памет, по-голямо пространство и нова батерия. След това ги изпращах чрез куриерски фирми. Бих казал, че почти във всички областни градове съм изпратил поне по един лаптоп. Вече около 30 и няколко устройства съм изпратил, имам още поне 10", обясни фотографът.

Мария Владева е начален учител от Любимец. Преди месец случайно научава за кампанията на Васил. Свързва се с него и няколко дни по-късно в училището пристигат два лаптопа и един таблет. „В класа в този момент имахме три деца, които изпитваха затруднение - нямаха в момента устройства, с които да работят. И с колежката обмисляхме вариант как да им помогнем. Децата вече работят с тях. Това са изключително старателни деца, активни в часовете. Страшно много сме му благодарни. И се надяваме да има повече такива хора като него, с такива работещи идеи, които да помогнат“, разказа преподавателката.

След като получили компютрите, децата от Любимец изпратили и снимки. Изискване, което Васил има към всички. Защото, докато е без работа, чувството, че прави добро, е това, което топли душата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай