Безплатни лекарства за учениците до 4 клас

Само ВОЛЯ мисли за децата на България

Безплатни лекарства за учениците до 4 клас | StandartNews.com
  • Само ВОЛЯ мисли за децата на България
  • Последователната политика към семействата трябва да е национален приоритет, казва Полина Цанкова в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

Полина Цанкова е зам.-председател на парламентарната група "ВОЛЯ-Българските родолюбци". Избрана е в 44-ото НС с мандат от Плевен. Зам.-председател е на Комисията по външна политика, член е на Комисията по европейските въпроси и контрол върху европейските фондове. Проактивна е и по политиките за здравето и живота на децата - наскоро инициира забрана за консумацията на енергийни напитки от подрастващите. По професия е инженер. Омъжена е, има две деца. Пред вестник "Стандарт" тя разказва какво я е мотивирало да внесе законопроекта, коя е най-новата кауза на ВОЛЯ и защо подкрепя Матео Салвини в политиката му срещу приемането на мигранти в ЕС.

  • Енергийните напитка са първа стъпка към наркотиците
  • Настояваме да се забрани употребата на електронни цигари на лица под 18 г.
  • Либерална Европа иска икономически мигранти и подмяна на населението, категорично против сме
  • ВОЛЯ е най-социалната партия в този парламент, защото живее
  • с реалните проблеми на хората


- Г-жо Цанкова, защо инициирахте законодателна промяна, която забранява употребата на енергийни напитки от подрастващите?
- ВОЛЯ е единствената парламентарна партия, която има отговорна и последователна политика към децата и семействата. Според нас това трябва да е и национален приоритет. Активната ни работа в тази посока породи инициативата "Пътна карта на детското щастие". Тя обединява законодателни промени в областта на здравеопазването, социалната политика и образованието. Целта ни е да предпазим децата и да направим живота им в България по-сигурен и здравословен. Една от последните инициативи, част от програмата "Пътна карта на детското щастие", е промяната в Закона за здравето, която предвижда забраната на продажбата, употребата и предлагането по какъвто и да е начин на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвиждаме и нещо много важно - тези опасни напитки да не се продават в училищата, както и на 50 метра от тях. Няма как да не сте виждали в междучасията около училищата как тийнейджърите притичват до близките магазини, за да си купят енергийни напитки. Някои дори ги употребяват вместо водата. Основният мотив с колегите ми да предложим забраната е, че тези напитки са изключително вредни за детското здраве - от затлъстяване, задух, проблеми с бъбреците и черния дроб, със сърцето, до агресия и пристрастяване. Експертите алармират, че те тласкат към следваща стъпка - употребата на наркотици!
- ВОЛЯ внесе и още едно предложение в защита здравето на децата. Разкажете и за него.
- Внесохме и поправка в Закона за закрила на детето, в която предвиждаме забрана за употребата на електронни цигари на лица под 18-годишна възраст. Оказа се, че досега българското законодателство позволява някои изделия за пушене да се продават и консумират от деца. Затова, като отговорни родители и законотворци, предложихме това да се ограничи и да се забрани употребата, продажбата и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене. Независимо от устройството и технологията за извличане на дима.
- Защо само БСП не подкрепи идеите ви?
- И двете предложения минаха на първо четене в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Само депутатите от БСП не ги подкрепиха, въпреки че участваха в заседанието, те изобщо не гласуваха. За пореден път социалистите показаха, че се водят от теснопартийните си интереси! Може би БСП не гласуваха, защото предложенията са на ВОЛЯ и за тях по-важно е не какви са идеите, а кой ги предлага. И това не е за първи път. Колко стойностни предложения на ВОЛЯ не минаха в този мандат, само, защото ние сме авторите им. Така обаче групата на БСП затвърждава мнението на много българи, че социалистите не могат да са алтернатива, не могат да обединят народа, не могат да са лицата на промяната, която българите очакват.
- Според анализаторите ВОЛЯ се превръща в най-социалната партия в този парламент. Споделяте ли тази теза?
- Да, защото ВОЛЯ живее с реалните проблеми на хората, а не с измисления свят на политиците от старата система. На дневен ред е физическото оцеляване на гражданите - предвид коронакризата и последствията от нея. Преди ден групата на ВОЛЯ излезе с остра декларация по повод проблемите в детското здравеопазване. Разтревожени сме от липсата на последователна грижа и политика в този сектор през последните десетилетия. Вземете дори проблемът с липсата на национална детска болница. България е единствената страна в Европа, която няма такава. И още дълги години май няма да има заради хиляди неуредици, не само законови. С колегите ми от ВОЛЯ няма да се откажем да защитаваме каузата за модерна, безопасна и европейска болница за децата. Не може една държава да строи детска болница повече от 40 години! Виновниците за това са всички, които са управлявали през последните десетилетия и трябва да си понесат последствията! Това е безотговорно, граничещо с престъпление спрямо децата на България, към страданията им. Длъжни сме да осигурим и лекари за децата на България - знаете че няма неонатолози! Вижте статистиката за смъртността у нас! Какво правим? Вижте демографският срив! С какво ще го преборим? С обещания ли? Държавата ни е огромен длъжник на децата - както по отношение на здравните грижи, така и по отношение на образованието и социалната политика. Време е да покаже, че освен обществени поръчки има и обществен интерес в името на децата!
- Затова ли стартирахте кампанията на ВОЛЯ за безплатни лекарства за пенсионери и ученици?
- Това са част от причините. Политиците имат дълг пред най-уязвимите членове на обществото - децата и възрастните хора. Преди два месеца ВОЛЯ започна национална кампания за безплатни лекарства на пенсионерите над 65-годишна възраст и за децата до 4-ти клас. За учениците между 5-ти и 8-ми клас пък предвиждаме наполовина по-ниски цени за лекарствата. Над 160 000 българи вече ни подкрепиха в начинанието, докато другите партии си гледат конгресите, назначенията, комисиите... Както казва нашият лидер Веселин Марешки - това е ролята на ВОЛЯ - да сочи на останалите партии коя е правилната политика в интерес на хората. А дали те ще вслушат - избирателите ще преценят.
В момента дори събираме практики по темата с безплатните лекарства от българите, които живеят в чужбина. Важно ни е да си сверим часовниците. Ако получим по-голяма подкрепа в следващия парламент, ще успеем да финализираме идеята.
- Преди дни в профила си в социалната мрежа Фейсбук споделихте, че подкрепяте Матео Салвини в битката му срещу мигрантите, моля кажете повече за това?
- Сигурна съм, че читателите Ви са забелязали опасна тенденция, идваща от Брюксел, по която обаче в България упорито се мълчи. Само ВОЛЯ реагира, въпреки че няма евродепутат. Заедно с европейските ни партньори изготвихме единна позиция, че сме против този опит да се подмени кореното населението на Европа!
Става въпрос за т.нар. нов Пакт за миграция, който предвижда да се дава на страните-членки по 10 000 евро за всеки възрастен мигрант, приет на територията на съответната държава. Представяте ли си какво ще стане? Това са икономически мигранти, които нито една социална система няма да може да поеме! Това прилича на добре замислен задкулисен план за подмяна на населението на Европа! Интересно е и друго - дали в момента има държава в ЕС, която дава толкова пари за собствените си граждани? Кое налага това харчене на милиарди евро финансов ресурс? Кой има интерес? Нима българските пенсионери нямат нужда от подобно финансиране от ЕС, например? Или пък младите специалисти, лекарите, младите семейства? В тази връзка преди дни написах, че подкрепям борбата на Матео Салвини срещу либералната политика. Той е единственият европейски лидер, който е изключително последователен в тази посока. В момента има дело срещу това, че като министър на вътрешните работи отказа да пусне мигранти на италианска територия.
Време е Старият континент да си върне вековните семейни и духовни ценности! Повече от всякога Европа има нужда от новите си лидери като Салвини в Италия, Марин льо Пен във Франция, у нас такъв антисистемен лидер е Веселин Марешки. Те обаче са неудобни за старите политически партии и затова непрекъснато търсят начин да ги дискредитират, да ги атакуват... Сигурна съм обаче, че европейците ще направят правилния избор и ще заложат на смелите лидери, които ги е грижа за гражданите на съюза!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай