Белене? Първо да видим каква ще е Европа

Повече Русия и по-малко Великобритания на Стария Континент крие неизвестности и рискове

Белене? Първо да видим каква ще е Европа | StandartNews.com
  • Повече Русия и по-малко Великобритания на Стария Континент крие неизвестности и рискове  

Докато в ранния следобед на 19-ти август Министерството на енергетиката оглеждаше току що постъпилите предложения за АЕЦ "Белене", сред които бе дъщерната компания на "Росатом"  и френската "Фраматом", в лятната резиденция на Еманюел Макрон усмихнат влезе Владимир Путин с букет цветя за първата дама на Франция.
Разбира се, енергийната тема на срещата между двамата президенти бе спасяването на иранската ядрената сделка, а не бъдещето на българска атомна централа. Но дори първите коментари след тричасовия разговор подсказват, че е рано за каквито и да било прогнози, свързани със Стария континент. Както и за сделки, които вървят по оста на голямата политика.       
Бяха години, когато Самюъл Хънтингтън орязваше  еврограниците в "Сблъсъка на цивилизациите" и твърдеше, че Европа стига дотам, докъдето свършва западното християнство и започва ислямът и православието.
Днес обаче е времето на френския държавен глава, който широко разтваря неолибералния пергел като твърди, че

Европа се простира от Лисабон до Владивосток

и вярва в европейското бъдеще на Русия.
Дали думите на Макрон са израз на поредно политическо лицемерие или са плод на нововъзникнало икономическо притеснение, предстои да видим още през уикенда -  на срещата на Г-7 с френския домакин. Дано не се сбърнат очакванията, че оттам ще дойде само едно решение и то пак с адрес в Москва - връщане на формата Г-8. Много верояно е, защото лансираната от Макрон идея получи светкавично одобрение от Доналд Тръмп. А мощна подкрепа се чака и от италианеца Салвини, който все пак, държи патента на предложението още от година.
Повече Русия и по-малко Великобритания в Европа предвещава много неизвестни. Почти колкото са във фразата на Тръмп преди броени дни в Ню Хемпшшир:

Европейският съюз е по-лош от Китай

просто е по-малък. Той ни заплашва ужасно: бариери, мита, такси. Отнасят се с нас наистина лошо".
Такива черни мисли са завладяли Стария континент в навечерието на срещата на върха, от която се чака отговор на най-актуалния въпрос - има ли спирачка за търговските войни, които носят рецесия и нова криза?
Световните проблеми обаче още не са застигнали България. Докато европейската икономика се задъхва с първи симптоми и в Германия, ние влязохме във Великолепната петорка по ръст на БВП, износът ни се вдигна до невиждани стойности, а безработицата удари ново лятно дъно. Затова в икономическото ни ускорение и политическото ни затишие, проблемите ни се фокусираха в скъпите шезлонги, горящите сметища и поредицата от убийства. Е, и в многото фирми на Христо Ковачки, които рязко повишиха броя на компаниите с мерак да сторят или продават тока от Втора атомна. Това последното, разбира се, е главен кахър на градската десница. А за всички останали, тази сделка навява повече негативи от миналото, отколкото позитиви за бъдещето. Независимо от красивите проекти, за няколко поколения тя си остава

гьолът, в който политиците от прехода погребаха милиарди

Не й е лесно на Теменужка Петкова. От нея сега се иска хем да превърне локвата в екологичен шедьовър, хем да го направи без да плащаме нито лев повече, да не даваме гаранции, да не дразним благодетелите и да си подсигурим печалби за векове. Но ако може, отговорността за сделката да е само нейна. За да може всеки, отвсякъде, предизборно да си трупа дивиденти.
А междувременно, ще тече процедурата. Ще правим шортлиста, ще преговаряме за оферти на пазарен принцип, ще чакаме одобрение от Европа. И накрая, ще опрем до познатите препирни в парламента. Ако и там ударим на камък, някой като Слави ще яхне последната вълна с референдум. Нищо ново под слънцето. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай