Барчета, фитнеси и салони спряха музиката

Удрят ги с такса, пращат им проверки

Барчета, фитнеси и салони спряха музиката | StandartNews.com

 

Кварталните кафенета, фитнес залите и салоните за красота в София спряха музиката след като инспектори от общината масово налазиха търговските обекти да проверяват дали имат сключени договори за озвучаване.

От началото на 2019-та влязоха в сила промени в Закона за авторските и сродните му права, според които всеки ползвател трябва да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. Миналата година повечето обекти платиха сумата, но кризата сега ги затисна и не могат да си го позволят. Това обаче не спира проверяващите, които са решили на гърба на малкия бизнес да изкарат някой лев за себе си или за общинската хазна.

За рестораньорския бизнес това е поредната тесла, заради която губим клиенти. Може да не  е голяма сумата, но като дойдат на проверка се държат с нас като престъпници. Вместо да ни дадат срок да внесем таксата, пишат акта и не им мига окото, оплаква се собственик на малко заведение. Какво стана - вместо да гледат клипове от екрана,виждат само маските ни, шегува се сервитьор.

В малките фитне сзали също са спрели телевизорите и тренират в тишина.

Представяте ли си да отидете на маникюр или на прическа и единственият звук, който чувате в продължение на 30-40 минути да бъде от сешоара или от тракането на ножицата? Хубавата музика е част от работата ми, тя е необходима както за клиентите, така и за мен, и колегите ми, казва собственичка на салон, която вече е внесла таксата, но се оплаква, че това е поредното плащане, което прави към държавата и община, а все още не е получила единствената помощ от 3 000 от държавата. В същото време заради пандемията тази година приходите на салона са намалели поне с 50 процента.  

Част от колегите й в бранша обаче нямат уредени права с „Профон“ и „Музикаутор“. Затова и при тях тишината е оглушителна. Санкциите за нелегално използване на музика са от 2 до 10 хиляди лева, но повечето актовете са на максималната стойност.

По закон половината от събраните от глоби средства остават в общинските бюджети, а останалата част отива в Национален фонд „Култура“. „Музикаутор“ и „Профон“ са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. Порталът носи името Music-Pro и целта е да се улесни процедурата за тези, които подават документи директно към дружествата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай