Неделя,

Банско ще прави референдум за втори лифт

От: Редактори -
A
A
A

Върховният административен съд окончателно отхвърли промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Съдебното решение беше приветствано от екокоалицията „За да остане природа в България“.

Димитър Русков – общински съветник в Банско и председател на сдружение "Бъдеще за община Банско" обаче, каза в интервю за БНТ, че случилото се показва разделението в обществото.

„Това решение, разбира се, че не ни удовлетворява. Ние смятаме, че това решение е взето под натиск от т.нар. "зелени". Това, което снощи стана – зелените празнуват, показва колко е разделено нашето общество. Значи нашият отбор победи вашия, вместо да търсим консенсус и да търсим неща, които ни събират, ние се радваме, че една групичка е победила друга групичка, много важно“, категоричен бе Русков.

Той каза, че има идея за иницииране на местен референдум за ски зоната в района:

„Ние, местните хора, се смятаме за природозащитници и сме го показали много пъти на практика. Ние не искаме да унищожим природата, напротив, ние осъзнаваме колко е ценна нашата природа и че това ни е най-голямото богатство, ние други богатства нямаме. В тази връзка искам да кажа, че нашите намерения са да инициираме един местен референдум за това дали да се развива ски зона Банско, дали да се изгражда втора кабина, и на базата на този референдум да поставим и да искаме от Народното събрание законови промени, за да стане възможно да се прави зимен туризъм в планините на България.“

Димитър Русков подчерта, че референдумът ще бъде иницииран в най-скоро време. Той коментира и защо не е била възприета идеята на покойния алпинист Боян Петров да се направи втори лифт, но само това:

„Обсъждано е, но нали все пак трябва да има някаква законова форма, трябва да има някакъв акт на държавен орган, ние все пак сме само представители на гражданите, ние нямаме тази власт и тази сила да кажем“: Това така ще стане, иначе ще стане“. Трябва някакви дискусии да се правят, при което държавата да застане зад това и да каже: „Добре, щом така искате и зелените, и местните, и бизнесът, така го правим“. Намираме законовата форма и така“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Иван Захариев

Банско има нужда от втори лифт, Витоша от нови, а се пречи, защото зелените обслужват чужди интереси.

Аватар на автора

Гено Генов

Хората искат втори лифт, само лудите зелени не се кефят на идеята, ясно е. Ама тяхното мнение очевидно тежи, след като от ВАС се съобразиха с него. Жалко за което.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички