"Българският Лувър" спрян по технически причини

"Българският Лувър" спрян по технически причини | StandartNews.com

София. Работите по строежа на така наречения "Български Лувър", са спрени по технически прични, гласи прессъобщение на Министерство на културата.

Според институцията реалистичният срок за откриването на Националния музеен комплекс остава есента на 2014 г.

Съобщението е изпратено по повод тиражирани публикации в медиите за забавени плащания към подизпълнителя на проекта "Главболгарстрой" АД, се казва в текста.

"Според договорa, сключен между Министерство на културата и "Главболгарстрой" АД, за изпълнение на строително-монтажни работи по проект "Национален музеен комплекс" са предвидени две плащания - при започване на изпълнението по договора и след въвеждане в експлоатация на целия обект. В първия случай възложителят (МК) е превел 35% аванс на изпълнителя след получаване на лимит от управляващия орган на ОП "Регионално развитие" на 15.10.2012 г.", допълват от институцията.

В началото на юни тази година министърът на културата Петър Стоянович обяви в интервю, че музеят няма да може да бъде открит това лято, като проблемът не е толкова в това дали ще се спази срокът от строителите, а какво да се сложи в него.

Строителството на музея, намиращ се на гърба на Националната галерия за чуждестранно изкуство, бе започнато от предишния министър на културата Вежди Рашидов в края на септември 2012 г., когато на официално събитие той връчи голям картонен ключ на президента на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов и обяви, че се очаква до 10 месеца работите по него да приключат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай