България пред водна криза! Отказахме помощ на Гърция и Турция

90% загуби по каналите на „Напоителни системи“

България пред водна криза! Отказахме помощ на Гърция и Турция | StandartNews.com

България е отказала вода за напояване на оризища и зеленчукови градини на Турция и Гърция.

Това е съобщил Петър Димитров, министър на околната среда и водите (МОСВ) пред депутатите от Комисията по околна среда по време на заседание, което нямаше онлайн излъчване. За това изслушване разказа пред „Телеграф“ Даниел Петров, народен представител от „Възраждане“.

Министър Димитров е признал, че Турция е пратила грама, с която искат от нас вода по Марица и Тунджа, но МОСВ категорично са отказали.

Отрицателен е бил отговорът на ековедомството и на искането на Гърция, с която споразумението за доставка на определени кубици вода изтече. Изслушването на Петър Димитров бе няколко часа, след като бе обявено, че се очакват преговори между България и Турция ние да им даваме вода, а те на нас газ.  

Язовири 

Петър Димитров е предупредил народните представители, че нивото на водата в основните язовири в страната е критично, а според климатичните прогнози не се очаква количествата да се попълнят в следващите две седмици.

„Буквално сме изправени пред водна криза“, алармира Даниел Петров. Той допълни, че половината от страната вече е на режим, а много земеделски производители, които не могат вече да напояват нивите с царевица, са започнали да ги силажират.  

Депутатът от „Възраждане“ изтъкна, че една от главните причини за случващото се е, че 90% от водата по каналите на „Напоителни системи“ се губи, и вместо за напояване, отива в земята. „Това е защото инфраструктурата е стара и неремонтирана, а не защото „Напоителни системи“ не могат да управляват водния ресурс“, обясни той.

Даниел Петров дори допусна, че във времето ремонтът на съоръженията е саботиран в полза на вноса на плодове и зеленчуци. Той припомни, че по Стратегическия план голяма част от средствата, предвидени за напояване, са отклонени, а по  постановлението на Министерския съвет за хидромелиорации от 2016 г. нищо не е направено вече 8 г. 

В петък  ПГ „Възраждане“ внесе поправка в Закона за горите, според която общинските съвети нямат право да сменят предназначението на терените с изгорели лесове за построяването на соларни паркове и ветрогенератори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Nikolov
преди 4 седмици

Продължавайте да изсичате дърветата.

Откажи
Ели
преди 4 седмици

60 години плащаме на Гърция репарации с милиони кубици вода. Сега нищо не ни задължава, то половин БГ е на режим, за нас няма, за тях също.

Откажи