България на първо място в Европа по брой загинали на пътя

Най-малко жертви при катастрофи дават Норвегия и Швеция

България на първо място в Европа по брой загинали на пътя | StandartNews.com

България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на един милион души население - 82, следвана от Румъния - 81. Най-малко жертви при катастрофи дават Норвегия и Швеция.

"Всеки, който седне зад волана, да шофира със сърце и разум. Разум, за да спазва правилата за движение по пътищата и сърце, за да пази нашите любими хора на пътя" с тези думи намираме Десислава - майката на Ани, убита заедно с приятеля си на столичния булевард "Сливница".

Днес тя вижда детето си само на снимки.

"Войната по пътищата не може да бъде пренебрегната. Ние като общество спешно се налага да се обединим – граждани, институциите, бизнес, журналисти, в това да я изкараме като основен приоритет към намаляването на жертвите по пътищата", категорична е Десислава, която е председател на Фондация "Ани и Явор".

Най-големият проблем на българските шофьори

Част от фондацията е и автомобилният състезател Любо Влахов, според когото у нас най-големият проблем на шофьорите е именно високата скорост, пише Bulgaria on air. 

"В България имаме сериозен проблем по отношение на осъзнаването на рисковете от опасното шофиране, номер едно рискова ситуацията е шофирането с висока скорост, след това всички пътни нарушения. Моето послание е, че животът не е видеоигра и на пътя рестарт няма", каза Влахов.

Според експерти причините за високата смъртност по пътищата у нас са комплексни. 

"От примера, който се дава на децата с неспазване на правилата от техните родители, като преминем през обучението на новите водачи и наказанията, които не стигат до нарушителите и най-стария автопарк в ЕС, и не особено добрата инфраструктура", коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Високите санкции невинаги решават проблемите

"Онзи, който е успял да убие човек на пътя, в повечето случаи е започнал с говоренето по телефона, да не си сложи колана и започва да не спазва правилата, няма кой да те санкционира и си казваш "това правило за мен не важи", и накрая се стига до трагедия", каза пътният експерт Георги Гълъбов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
OmeX
преди 41 минути

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи