Българи прецакани заради отменените концерти на Тейлър Суифт, търсят си парите

Какво казват експертите

Българи прецакани заради отменените концерти на Тейлър Суифт, търсят си парите | StandartNews.com

Организаторите на отменените концерти във Виена на американската сензация Тейлър Суифт обявиха, че ще възстановят парите на всички, които са закупили билети. Стотици българи също трябваше да отидат в австрийската столица за трите представления на певицата. Те съответно са закупили самолетни билети и нощувки в хотели или апартаменти през платформите Booking и Airbnb. Хората се обърнаха за помощ към TravelNews за това как могат да си върнат парите. „В повечето случаи не могат да си върнат сумите за самолетни билети и нощувки, ако нямат застраховка отмяна на пътуване“, заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Ако разполагат с такава, веднага трябва да предявят претенции пред застрахователите, подчерта той. Според него много малко хора си правят застраховки за отмяна на пътуване, защото са скъпи. Единствено туроператорите ги включват задължително в пакетите си.

Председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов обясни пред TravelNews, че ако самолетните билети са закупени на тарифа без възможност за промени или анулиране на пътуване, парите няма да бъдат възстановени от авиокомпаниите. „При този случай ще трябва да изгорят с билетите или да се разходят до Виена“, каза Николов. Подобна е ситуацията и с настаняването. Ако потребителите са резервирали хотел или апартамент през платформите Booking и Airbnb без възвръщаема стойност, тогава парите няма да им бъдат върнати. Но ако са направили с възможност за канселиране до няколко дни преди пътуването, тогава парите ще им бъдат възстановени или пък въобще няма да бъдат таксувани.

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център в България, коментира, че ако хората са закупили билетите за концерта, самолетните билети и хотелското настаняване като пакетно пътуване от туроператор, тогава той трябва да им върне цялата стойност. „Ако нямат такъв пакет или застраховка за отмяна на пътуване, всичко зависи от отделните резервации“, подчерта тя. Има авиокомпании, които връщат парите за билетите, но срещу определена такса. При всички случаи е добре да се провери на сайта на превозвача. За нощувките е възможно да се възстанови платената сума, ако са били срещу право на безплатно анулиране или пък ако се плати такса. В този случай също препоръчваме да се свържат с мястото за настаняване и проверят дали е възможно да се отложи настаняването за друг период или да се плати по-малка такса за анулиране, обясни Соня Спасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай