Автошколите вдигнаха скандал! Заплашват транспортния министър

Към момента документацията за всеки курсист се води на хартия от учебните центрове

Автошколите вдигнаха скандал! Заплашват транспортния министър | StandartNews.com

Съгласие сред автошколите за промените в наредбите за обучение и за изпити няма. От споделена информация в социалните мрежи става ясно, че на срещата, която днес организира министърът на транспорта Георги Гвоздейков те отново са се карали. Според един от участниците се стигнало до викане между две групи. Различията са най-вече за въвеждането на електронен дневник и картон при обучението за книжка.

От министерството на транспорта съобщиха, че министърът е обсъдил с представители на бранша  предложенията за промени в Наредба №37 и Наредба №38 за условията и реда за обучението и изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

„С дигитализирането на услугите и дейностите при обучението на водачите, най-вече замяната на хартиените дневници и картони с електронни, целим да модернизираме процеса по обучение и да го направим прозрачен и конкурентен", е отбелязал  Гвоздейков. Той е посочил, че държавата има ангажимент да осигури съвременни механизми и възможности за мониторинг и контрол на обучението, за да се гарантира, че в него са преминати и всички часове са взети.

„Към момента документацията за всеки курсист се води на хартия от учебните центрове и лесно би могла да бъде манипулирана, а контролът  е изключително труден. След дигитализирането на документите до тях ще имат достъп както преподавателите, така и курсистите и контролните органи в ИА „Автомобилна администрация", е посочил той. Целта на промените не била те да затрудняват работата на преподавателите по авто-мото подготовка, а да я облекчат. Предвиден е и период на разработване, както и тестване на системата преди реално тя да бъде пусната в действие, е отбелязал министърът.

По време на срещата представителите на браншовите организации не постигнаха консенсус по предлаганите нововъведения, като част от тях се обявиха в подкрепа, а други изразиха своите резерви към въвеждането на електронни дневници и картони, като защитиха виждането, че предпочитат да продължат да работят с хартиени документи, да казва в съобщението на министерството.

От групата, което е против електронния дневник заявяват във Фейсбук, че не са против дигитализацията, а срещу това тя да се прави от аналогови хора. Тяхното предложение е електронният картон да се въведе експериментално в наредбата за обучение и след това в наредба 37.

Тези представители на бранша са предупредили  министъра, че "ако приеме тези промени, ще се срещнем на площада", другите пък заплашили с контрапротест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай