Автошколи на протест, заподозряха корупция във властта

Също е необходимо да се прецизират изискванията за квалификацията на преподавателите

Автошколи на протест, заподозряха корупция във властта | StandartNews.com

Източник: БТА

Инструктори и автошколи от цялата страна излязоха на протест в центъра на София срещу промени в наредбите, отнасящи се до обучението на кандидат-водачите. Учебните автомобили се събраха на площад „Княз Александър I” в столицата. Демонстрацията протича нормално, движението по бул. „Цар Освободител“ не е засегнато.

„Искаме наново да се изпишат наредбите, да бъде съставена нова работна група, в която да има участие и бранша. Наредбите да бъдат така изписани, че да отговорят на съвременното оборудване на автомобилите“, каза за БТА Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

„След пет месеца влиза в сила една система, която още дори не е разработена, нито е тествана. Не се знае кой я разработва. Ние не знаем с какво и как ще работим, нито как ще функционира тази система“, посочи той за предстоящата електронизация в обучението на курсистите.

„По този начин направени нещата може да наведат на мисълта за наличие на някаква корупционна практика“, смята Маринов.

Според него предвиденото проследяването на учебните автомобили с GPS е безсмислено. „Ако ни проследят, че тръгваме от квартал „Люлин“ в 10:00 часа и пристигаме в квартал „Младост“ в 11:00 часа не виждам с какво ще подпомогне пътната безопасност“, смята той.

Трендафил Маринов посочи също, че е необходимо да се прецизират изискванията за квалификацията на преподавателите.

По повод на провелата се тази сутрин демонстрация в подкрепа на бъдещите промени, в която участваха автошколи и инструктори от страната, одобряващи новите изисквания, Маринов коментира: „За първи път виждам в света някой да протестира в подкрепа на нещо.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай