Атакуваха Гешев с компромат преди вота

Градската десница свири сбор на пионките си

Атакуваха Гешев с   компромат преди вота | StandartNews.com

 

Часове преди днешния избор във Висшия съдебен за нов обвинител номер едно  медии, свързани с подсъдими олигарси организираха компроматна атака срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев, а малко по-рано партията на градската десница - Демократична България обяви , че спира кампанията си за местните избори, но  свири сбор на пионките си за пореден марш срещу кандидатурата на Гешев. 

 

Компроматната атака, организирана по всички традиции на съветската пропаганда, се появи първо в сайта „Актуално“, а след това и в „Медиапул“.  В статиите се твърди ., че прокурорът Гешев  имал тайни сметки за милиони в Швейцария и Монако (бел.р. объркано явно в бързината в самите текстове с Мароко), към които били установени преводи и наличности от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация, пише Монитор.

 

Материалите се позовават на два т.нар. „документа“. Единият, излязъл уж от държавното обвинение с подпис на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, другият - от ДАНС.

 

„Новината“ беше разпространена мълниеносно в мрежата на принципа на манифактурата за клевети, създадена на основата на изданията, свързани с Прокопиев и ортаците му олигарси, но се оказа, че въпросните „документи“ са фалшифицирани.

 

 От прокуратурата обявиха, че са направили проверка, показваща, че под номерата, написани върху тях, не съществуват подобни писма. Сарафов също е категоричен, че не е подписвал, нито пращал подобно писмо. Същото казват и от ДАНС.

 

 „Документите са очевидно неистински и целта на публикуването им е свързана с насроченото за четвъртък изслушване на кандидата за главен прокурор“, обявиха от държавното обвинение, като посочиха също, че на 13 май главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от шефа на ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. На 19 юли е получил отговор, че общо 11 лица, заемащи длъжности в законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или през свързани лица подобни авоари. На 15 август е постъпила информация и за магистрати, но сред тях също не фигурира името на Гешев.

 

Очевидно компроматът е бил за подгряване на въпросния „протест“, подготвян от партията на градската десница, чиято идея е да се проведе пред ВСС по време на изслушването на кандидата за главен прокурор. Междувременно, малко по-рано тази вечер   бе направена и репетиция – доста рехава, свикана от свързаното с Прокопиев и проваления правосъден министър и настоящ лидер на олигархичната „Да, България“ Христо Иванов - „Правосъдие за всеки“, под надслов „Марш за правосъдие“. 

 

На марша се събраха едва около хиляда души, между които  свързаното с друг подсъдим олигарх – банкера беглец Цветан Василев „БОЕЦ“, скандалният бивш шеф на Софийския районен съд и водач на листата за общински съветници на „Демократична България“ Методи Лалов, подсъдимият заедно с Прокопиев бивш министър на икономиката Трайчо Трайков, активисти на „Спаси София“ и сие. Самият протест пък бе превърнат в предизборна проява, като освен Лалов с активна роля в него играеше и кандидатът за кмет на "Демократична България" -  Борислав Игнатов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай