Арестуваха подпалвач на тента на Орлов мост

От МВР призоваха протестиращите да се съобразяват с общоприетите правила и норми

Арестуваха подпалвач на тента на Орлов мост | StandartNews.com

Подпалвач на една от тентите в палатковия лагер на "Орлов мост" е бил задържан тази нощ. Това стана ясно на брифинг на СДВР. От там съобщиха, че протестите са преминали без особени нарушения на обществения ред, но вечерта не е преминала без сблъсъци.

„Няма нарушения на обществения ред по време на вчерашните протести. От 30.07 имаме блокирани две основни пътни артерии в столицата. Около 19 часа се събраха група граждани пред Президентството. Около 21 часа те се насочиха на шествие към „Орлов мост”. Около 22.30 от тях се отдели нова група, която се насочи по бул. „Евлоги Георгиев”, където беше блокирано движението. Протестиращите блокираха и кръстовището между булевардите „България” и „Фритьоф Нансен”. Отново имаше случаи на напрежение между протестиращи и водачи, но не бяха допуснати сериозни инциденти”, обясни комисар Радослав Стойнев от СДВР.

Той отбеляза, че в палатковия лагер на „Орлов мост” е имало напрежение между протестиращи и преминаващ гражданин. Около 19 часа се наложи намеса на полиция, които са извели лице от зоната. Към 21,20 е установено лице, което в района на БНТ си е позволило да разлепя стикери върху служебни автомобил на телевизията. Срещу него е подадена жалба в 3-то РПУ.

„В сутрешните часове на днешния ден, към 2 без 5, полицейски служители забелязаха напрежение между протестиращите. Лице от мъжки пол е извършило непристойни поведения, като е запалило една от тентите там. Мъжът е задържан”, обясни още Стойнев.

От МВР призоваха протестиращите да се съобразяват с общоприетите правила и норми, както и да зачитат правата и свободите на останалите граждани. Стойнев призова жителите и гостите на града да не се придвижват в централните райони след следобедните часове, защото могат да се озоват в райони с блокирани кръстовища. От полицията правели всичко възможно да осигурят обходни маршрути.

"Обстоятелствата налагат да предприемем съответните мерки. Една от мерките е ограничаване на полицейския ресурс, ангажиран в проявата на протестните мероприятия, за да не се окажем в ситуация, при която примерно една трета от служителите да са заразени, а останалите две трети да са контактни от първа линия и така да попаднем в безизходица". Това пък заяви Стойнев по повод информацията, че има заразени полицейски служители, но заяви, че няма тежки случаи и се спазват всички правила.

"Неминуемо редуцирането на полицейския състав ще доведе до натоварването на служителите, които ще бъдат ангажирани", заяви той и апелира всички служители да спазват противоепидемичните мерки.

Комисарят не уточни точно колко са заразените полицаи, но коментира, че в последната седмица са открити по пет-шест случая на ден на заболели или такива, които трябва да бъдат карантинирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай