АПИ с важна информация. Промяна на ключови пътища

Възобновява се основния ремонт на съоръженията

АПИ с важна информация. Промяна на ключови пътища | StandartNews.com

Агенция "Пътна инфраструктура" с важно съобщение за пътуващите. 

От 30 септември около 11 ч., ще бъде ограничено движението в тръбата в посока Варна на тунел "Правешки ханове" и в тръбата в посока София на тунел "Топли дол" на АМ "Хемус". 

От агенцията поясняват, че се възобновява основния ремонт на съоръженията, който бе временно спрян през месец юли. От началото на октомври трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбите, в които не се извършват строителни дейности.

Ограничението на движението в тръбата за Варна на тунел "Правешки ханове" ще важи до 30 октомври. Трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. В съоръжението ще бъдат довършени някои дейности, свързани с вентилационната система, електрозахранването, адаптивното осветление, светофари, управляеми пътни знаци, видеонаблюдение и т. н. След това основният ремонт ще продължи и в тръбата в посока София, пояснява АПИ.

Скоростта на движение и в двете съоръжения ще е до 50 км/ч.

От АПИ допълват, че прогнозният срок за окончателното завършване на основния ремонт на тунелите е лятото на 2025 г. Строително-монтажните работи започнаха през ноември миналата година. Основен ремонт на тунелите не е правен. "Топли дол" е в експлоатация от 1985 г., а "Правешки ханове" от края на 90-те години на миналия век.

Тунел "Топли дол" е при 39-ти км на автомагистралата. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението включва изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, облицовка и тротоарни блокове. Извършва се реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността има две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ремонтираната тръба е с асфалтобетонова настилка, хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Ремонтът се изпълнява от "ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА" ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС и средствата са от бюджета на АПИ.

Тунел "Правешки ханове" е при 54-ти км на АМ "Хемус" и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Основно се ремонтират 7-те напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът се изпълнява от "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД. Договорът е за 47 756 186,84 лв. с ДДС и средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай