Ангелов за протеста на ресторантите: Озадачен съм

Министри обещаха на ресторантьорите, че ще получат помощите си до края на януари, каза здравният министър

Ангелов за протеста на ресторантите: Озадачен съм | StandartNews.com

Озадачен съм от този протест, имахме преди около седмица среща с двете организации на заведенията, които организират днешният протест. Това, което като здравен министър мога да направя, беше да поканя министъра на икономиката Лъчезар Борисов, министъра на туризма Марияна Николова и беше дадено уверение, че ресторантьорският бранш ще получи необходимата държавна помощ, че вече почва да я получава.

Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира пред Нова тв днешния протест на ресторантьорския бранш. "Вчера разбрах, че ще протестират – за какво, за проявен разум от здравния министър. А ако проявя безразсъдство, какво ще ми поискат", попита Ангелов. Той е категоричен, че заведенията ще получат помощите си до края на януари.

Здравният министър посочи, че канел шефа на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов вчера (26 януари) на среща, но той не дошъл. "Това е като уличен бой - пръв посяга този, на който му свършат аргументите. Издал съм заповед – заведенията отварят от 1 март", коментира министърът.

На въпрос защо в България нивото на ваксиниране е в пъти по-малко от средното за ЕС, отговорът беше, че всяка ваксина, която идва, се поставя.

„Количествата ваксини, които идват в България, не зависят от България”, добави здравният министър. Припомняме, че ваксинационната кампания в ЕС се води от ЕК – за всички държави-членки, като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече предупреди да няма индивидуални преговори.

Ангелов уточни, че може да има прехвърляне на ваксини от една държава-членка към друго, ако има договаряне. "Водили сме се от това да може българските граждани да избират от три вида ваксини", каза проф. Ангелов.

Попитан може ли България да си намери други ваксини – например от Русия, извън общоевропейската инициатива, Ангелов отговори, че сме част от европейското семейство. Ако има издадено разрешение за употреба, то ще важи за целия ЕС, каза здравният министър. Той е убеден, че до края на тази година може да бъде ваксиниран срещу коронавирус от всеки желаещ българин - всичко зависело от желанието на хората.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай