Ангелкова: Концесионерът на плажа е длъжен да пази дюните

Предприели сме мерки, увери министърът на туризма

Ангелкова: Концесионерът на плажа е длъжен да пази дюните | StandartNews.com

Концесионерът е длъжен да опазва дюните, независимо от действията на него или трети лица. Това е негово задължение. Това коментира
министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова тв. Повод бе скандалното разораване на дюните на къмпинг "Смокиня" по поръчка на бизнесмена Иван Нончев. Според Ангелкова е важно да се установи дали е подаден сигнал от концесионера.

"Няма как да коментирам вандалските действия и прояви на различни хора. Факт е обаче, че ние като институции - и Министерството на туризма, и РОСВ, и прокуратурата, веднага, след като разбрахме за това в ранните часове на събота сутринта, се координирахме и направихме необходимите проверки", каза още министърът.

Тя обясни, че ясно е уточнена територията защитените дюните: „Има карти, на които ясно са очертани дюните, които попадат както в защитени територии, така и извън защитени територии, защото има няколко вида такива дюни. Всеки може да получи информация от Агенцията за кадастъра, така че е ясно къде са тези местообитания”.

Ангелкова посочи, че държавата може да контролира взаимоотношенията по договорите с концесионерите, сключени до момента. От една страна обаче липсва разпоредба, която да урежда започнатите процедури и тяхното приключване и от друга страна е нов режимът на отдаване на концесии на морските плажове. Освен това наредбата, свързана с мониторинга и контрола на концесиите е спряна от съда и на практика не е в сила. „В момента продължаваме да правим анализи и да обсъждаме с юристите дали е необходима законова промяна в тази посока, за да можем правилно да изпълняваме ангажиментите си”, добави пред Нова тв министърката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай