"Алея на книгата" събира навъсена публика във Варна

Над 35 издателства се хвалят с хитове в 12 шатри от 2 до 12 август

"Алея на книгата" събира навъсена публика във Варна | StandartNews.com

Истинско стълпотворение от бестселъри и техните читатели ще се случва от 2 до 12 август във Варна. Над 35 от водещите ни издателства са разположени в 12 шатри, за да оживят на макс ларгото между хотел "Черно море" и фестивалния и конгресен център. Акцията е "Алея на книгата", а разнообразието от заглавия и жанрове ще е по-голямо от когато и да било. В литературния кът някои от най-популярните автори всяка вечер от 18 часа ще представят новите си творби. Историите ще въвлекат търсачите на силни усещания в неочаквани пътешествия през различни култури, ще ги запознаят с реални и фантастични герои и сюжети, ще направят нови разкрития и откровения.

"Алеята на книгата" бъше официално открита от кмета Иван Портних в 18 часа - със спускането на първия морски бриз към града под звуците на блус, боса нова и самба в изпълнение на акустичното трио JaZzon. Книгоманите ще поздравят победителите в националния конкурс "Разказ на младежка тема" и в шестото издание на "Състезание в библиотеката".

В 19 часа Михаил Вешим ще говори за "Руският съсед" ("Сиела"). Както в "Английският съсед", и тук действието се развива в българско село, където обитателите са обикновени и странни. Всички са единни, че формулата на успеха е не в труда, а в далаверата. Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец - Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село и да го управлява - с твърда ръка и с "мягкий знак". Авторът пита читателите си: Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село?

От 20 часа в арт салона на Радио Варна Милен Русков събира публика заради романа си "Възвишение" ("Жанет 45"). Михаил Неделчев го определя като "най-значимата българска книга за последните 50-60 години". Русков е писател и преводач, автор на "Джобна енциклопедия на мистериите" (награда за дебют "Южна пролет"), "Захвърлен в природата" (с издание на английски в САЩ, "Вик" за роман на годината) и "Възвишение" ("Бронзов лъв", "Златен век", "Христо Г. Данов").

На 3 август, събота, Иво Топалов ще говори за първата си книга, наречена "Полетът на орела" ("Хермес"). Имало едно време момче, което се опитвало да живее достойно, търсещо щастието и истината. Това е история, в която няма нито герои, нито истински злодеи. Защото в живота всички са просто хора и действат, като си мислят, че подобряват света. Или поне личния си свят.

От 19 часа Васил Георгиев представя "Апарат" ("Сиела") - роман, който едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин. Сюжет за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. "Апарат" e портрет за личността, която която не можем да контролираме и която функционира независимо от нас.

От 20 часа Любомир Николов ще нищи с публиката темите в "Слънчев бряг - код жълто" - сборник от три неочаквани новели, далеч от всекидневната логика и повторения. YouTube - mylove e за онова бъдеще, където светът се променя, а ние не. В него паметниците, които остават след нас, са дигитални. Били ли сте в Слънчев бряг? Виждали ли сте екстаза на мултиезичните тълпи? Втората новела "Слънчев бряг - код жълто" е заредена с експлозивен и заразителен хумор. "Гран Виа" ще ви захвърли в близкото бъдеще. Неочакваният сюжет описва психиатър, енигматичен пациент, страдащ от личностово разстройство, и всичко, което им се случва, когато историята напуска лекарският кабинет.

В неделя, 4 август, Христо Христов представя "Операция Маратон" ("Сиела") - истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в манастира "Свети Георги Зограф" в Света гора. Основателят на сайта desebg.com и носител на всички престижни награди за разследваща журналистика в България вади сензационно разкритие от архива на службите за една от най-продължително подготвяните операции с кодово име "Маратон". Двайсет години след изплуването на скандала, пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден.

От 19 часа Десислава Шейтанова ще говори за "Диагноза: изгубена". Младата и талантлива авторка от Варна спечели национален литературен конкурс "Хермес" в категория "проза". В дебютната й книга са засегнати много от проблемите на съвременната жена. Балансирайки между работата и семейството, главната героиня Лена е на път да загуби себе си. На прага на тридесетте, тя вижда края на младостта и началото на биполярно разстройство. И решава да промени живота си.

От 20 часа Калин Терзийски ще събира овации с "13 парчета от счупеното време". Първото издание се появи през 2008-а, когато авторът й беше по-известен с това, че беше умиращ алкохолик, отколкото с това, че беше "уникално явление в българската поезия", както го определи тогава Виктор Пасков. Само няколко от едновремешните разкази са останали в новия тираж. И най-важното: В томчето са всичките рисунки, които Калин е направил през 2008-а.

На 8 август, четвъртък, от 19 часа Мария Донева представя "Заекът и неговата мечта" ("Жанет 45"). След поредица от срещи с читатели в цялата страна книгата за симпатичното заешко семейство най-после ще пристигне във Варна. Жителите на морската столица няма да я разберат, защото в нея се разказва за Заек, който е готов да продаде душата си, само и само, за да се окаже на брега. Това е поема за удоволствието от труда и щастието от любовта, свободата и близостта.

На 9 август, петък, от 19 часа Михаил Михайлов влиза в маратона с "Писателят на Африка" ("Алекс принт"). Авторът от 20 години живее в Намибия, където е обявен за номер едно със своята "Бушменска прокоба". Ловната новела, която той ще чете във Варна, разкрива в съвършени детайли жестоката орисия на шепа горди бушмени, борещи се за оцеляване. Живял с тях в пустинята Калахари, Мишо Михайлов е съумял да ни трогне дълбоко. "По своята образност, динамика и емоционалност новелата на Мишо е сравнима единствено със "Старецът и морето" на Хемингуей", пише New Era. Неговото творчество ни пренася в непознат и далечен свят, изпълнен с дива образна природа и хора, живеещи все още далеч от цивилизацията, но притежаващи възвишен морал, достойнство и уважение. На 10 август, събота, от 19 часа Стела Даскалова ще изненада с "Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения" ("Сиела"). "Докато чета, имам навика да подчертавам важното. Дадох си сметка, че трябва да подчертая почти цялата книга на Стела, защото е синтезирала в най-достъпната форма най-важните истини за обичането, смисъла и здравето ни", коментира Мадлен Алгафари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай