Ако шахматната царица беше станала премиер?

На Ети всичко й се отдава с лекота, казва майка й

Ако шахматната царица  беше станала премиер? | StandartNews.com
  • Антоанета Стефанова е роден шампион
  • На Ети всичко й се отдава с лекота, казва майка й

 

Слави Трифонов отново изуми българите с неочакван ход. Всички се питаха какъв кабинет ще предложи, когато президентът връчи мандат на неговата партия "Има такъв народ", но никой не очакваше, че за премиер ще бъде избрана бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.

"За наша радост, има българи, които ни карат да се гордеем пред света. Имаме двама световни шампиони по шах - Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. Ние имаме двама. Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас", обяви Слави Трифонов в понеделник.

Влязлата в новия парламент като депутат от Пловдив 42-годишна софиянка бе кандидат за премиер съвсем символично. Тя веднага върна на Румен Радев получения мандат, както предварително съобщи Слави във Фейсбук. Но каква ли щеше да стане България, ако шахматната царица бе поела държавното кормило? Може би отговор на този въпрос биха дали фактите от житейската съдба на Стефанова.

Преди 35 години едно 7-годишно момичен-це изуми столицата, ставайки шампион на София по шахмат за жени. Тогава постижението на Антоанета Стефанова е истински шок за всички участнички в турнира. Започва да мести шахматните фигури едва 4-годишна. На 5 г. започва да играе в турнири. На 7 става шампион. "В първенството нямаше друго дете, а само жени. Първоначално съперничките я гледаха с умиление. После усещаха неочаквана съпротива,  а накрая изпадаха в ужас, предвкусвайки неизбежното поражение", спомня си майка й Лиляна Крумова.

Самата Антоанета помни от тези дни как разни каки и лели приемали загубите от някакво "фъстъче". "Е, имаше и някои, които дори се разплакваха, но подобни драми бяха рядкост", казва тя.

Ети влиза в състезателния шах в тандем с 3 г. по-голямата си сестра Лиана. Няколко години поред двете са отборни републикански шампионки за девойки до 12 и 14 г. По-късно каката се отказва и започва да следва психология в в СУ "Св. Климент Охридски". Сега сестрите често играят табла, а учителят е Лиана.

"Като малка на Ети всичко й се отдаваше с лекота, като на шега. Тя беше невероятно слънчево дете и с каквото се захванеше, започваше да го прави все едно, че дълго време се е упражнявала. Примерно, да кара колело или кънки. Само с пианото бе мъчение", разказва майката, която е невролог по професия. Но музикалните наклонности на гросмайсторката не били развити не заради нежелание, а заради тактически слаб подход на учителя по пиано. Той решил да кара Ети да пее, вместо да свири и момичето се разочаровало.

Състезателният талант на Антоанета не остава скрит за международната сцена. На 10 г. в Агуадиля (Пуерто Рико) тя става световна шампионка за деца на своята възраст. На 13 г. пред родителите излиза дилемата дали Ети да продължи в големия спорт или да учи в новооснования американски колеж в София. Стефанова издържала тестовете блестящо, но семейният съвет решил да не бъде прекъсвано развитието на уникалния й талант.

След това започва фурорът на Антоанета в шаха. От 1989 до март 2018 г. са записани 1656 нейни партии. От 1279 официални срещи има 492 победи, 492 ремита и 283 загуби. Постигнатата резултатност от 58,2 % я нарежда непосредствено след Гата Камски (58,8 %), пред Милан Матулович (58 %), Веселин Топалов (57,9 %), водачката в световната ЕЛО класация на ФИДЕ при жените за всички времена Юдит Полгар (57,8 %), Франк Маршал (57,5 %), Роберт Хюбнер (57,2 %) и Рихард Рети (57,1 %).

Извън шаха, Ети много харесва археологията. Запленена е от тайнството на античните и средновековните пластове. Но завършва Стопанската академия в Свищов. Говори английски, руски и испански език, ползва  френски, италиански и сърбохърватски.

На 22 ноември 2004 г. Стефанова става най-младият носител на званието "Почетен гражданин на Пловдив". Това се случва пет месеца след като става първата българка - световна шампионка по шахмат. Тогава Ети, както я наричат близките й, е само на 25 години, а предложението да бъде отличена от Общинския съвет под тепетата идва от местните шахматни клубове.    

Антоанета има още една връзка с Пловдивско - тя е асеновградска снаха. Нейният съпруг Иван Чепаринов също е гросмайстор, който Ети известно време ползва като секундант. Преди две години двамата се сдобиха с дъщеря, която вече мести фигурите. Момичето носи името на червенокосата пророчица Мелисандра от фентъзи поредицата "Игра на тронове" на американския писател Джордж Р. Р. Мартин, превърнала се във филмов хит. Въпросната героиня в сериала е съветница на крал и е вдъхновител на цяла модна линия.

Малката се ражда в момент, когато Чепаринов е на състезание в Батуми. Антоанета също трябвало да замине, но решила да не рискува заради предстоящото раждане.

Стефанова обяснява, че името на дъщеря им било избрано по Интернет, а чак впоследствие разбрали, че така се казва героиня от култовия сериал. "Даже имахме колебания дали да се откажем, защото ни питаха как така ще я кръщаваме на червена вещица. Но на нас много ни харесва това име", заяви Ети.

Със съпруга й не държат дъщеря им да ги наследи в любимия спорт. "Като едни неамбициозни родители, ако до 6-7-годишна не стане световна шампионка по шах, отива да играе тенис. Без никакъв натиск и напрежение", каза Стефанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай