Четвъртък,

Адвокат съди държавата за лоши пътища

От: Стандарт -
A
A
A

Адвокат Атанас Костов съди държавата заради лоши пътища. Костов получава фиш от 650 лева за превишена скорост на магистрала „Тракия” в района между Стара Загора и Чирпан. Там ограничението е 90 км/ч, защото асфалтът е на вълни. Шофьорите обаче не знаят това и карат със 140 км/ч – каквато е максимално разрешената скорост по аутобана. 8 000 вече изгоряха с глоби, адвокат Костов е сред тях. За разлика от останалите глобени обаче той завежда дело - първото съдебно производство срещу Агенцията за пътна инфраструктура, съобщи бТВ.

Юристът често пътува по магистрала „Тракия“, за да се явява по дела в София и Пловдив, а в конкретния случай е имал случай в Стара Загора. „Не съм забелязал знака за ограничението на скоростта“, заявява адвокат Костов, който е разбрал за него едва след като е получил фиша.

Но според него този знак е незаконен, защото по закон такова ограничение може да се въведе само при ремонт, но такъв не е започнал, нито е планиран. Що се отнася до становището на АПИ, че не могат да ремонтират въпросния участък на магистралата, Костов е категоричен, че „няма как виновното поведение на българската администрация да ни бъде вменено на нас, след като сме платили данъци и винетки“.

По закон АПИ са длъжни да осигуряват „скоростно и безопасно“ движение по пътната мрежа. Въпросът е принципен, казва адвокат Костов и отбелязва, че е завел дело не заради глобата, а за състоянието на пътищата.

Публикувал е иска на уебстраницата на кантората си, за да окуражи и други да си търсят правата, защото според него това е начинът да се променят нещата, защото „ние сме коректив на държавата“ и не трябва да се отказваме. Инициативата му получава голям отзвук онлайн.

Според Костов искът му е доста добре мотивиран юридически и може да спечели делото в съда.

40-километровият участък от автомагистрала „Тракия“ е изпитание за шофьорите. И за техните портфейли. Трасето в района между Стара Загора и Чирпан е трудно да преминете без риск от морска болест, заради вълните по асфалта. Затова участъкът е с ограничение на скоростта от 90 км, въведено от АПИ през 2018 г. Направено е пълно обследване и са набелязани всички необходими мерки, за да бъдат отстранени дефектите в компрометираната отсечка, казват от пътната агенция. Ремонтът на участъка от Стара Загора до Чирпан по автомагистрала „Тракия“ не е започнал и слабо вероятно да започне тази година, защото не са налични необходимите пари. „Стойността на ремонта се оценява на около 60 милиона лева“, изчислява инж. Иван Досев- член на управителния съвет на АПИ, съобщи още бТВ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички