9%ДДС за вино и бира, пускаме македонци с PCR

Намаляват ДДС и за туроператорите

9%ДДС за вино и бира, пускаме македонци с PCR | StandartNews.com

Нова подкрепа за туристическия бранш обяви кабинетът след извънредното заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Патриотите. Туристи от 5 държави, които не са в ЕС, ще влизат у нас срещу PCR тест, направен до 72 часа преди минаването на границата. Мярката важи за гости от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония. Според правилата, като идващи от държави, които не са в ЕС, тези туристи трябва да стоят 14 дни в карантина. Ще направим като в Гърция, съобщи Валери Симеонов, вносител на мярката.

ВИЖ ОЩЕ: По 150 лв. на всеки пенсионер

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях”, съобщи премиерът Бойко Борисов. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. Днес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието от парламента, уточни премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: До 15 дни пускат парите за малкия бизнес

Освен това Министерството на туризма получава допълнителни средства, за да осигури  помощ в размер на 210 лева за служителите си, които са били на първа линия в борбата с коронавируса", разкри Борисов. "Интересно е, че от намаляване на ДДС в туризма приходите са с 28 млн. лв. повече за юни спрямо миналата година", разкри премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Вдигат заплати на социални работници и РЗИ

Той обяви и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка. Тя ще важи за полети с над 100 пътници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай