$95 милиона за "50 нюанса сиво"

$95 милиона за "50 нюанса сиво" | StandartNews.com

Авторката на хитовия еротичен роман "50 нюанса сиво" Е Л Джеймс оглави класацията на списание "Форбс" за най-високоплатени писатели.

95 милиона долара са влезли в джоба британката, чието истинско име е Ерика Леонард, само за година. Оказва се, че тя е постигнала този успех заради широкото разпространение на електронните книги.

"Благодарение на тях читателите можаха да си купят спокойно книгата, изобилстваща с еротични сцени, и да я четат на обществени места без риск да срещнат осъдителните погледи на околните", подчертава "Форбс".

Първата част на еротичната поредица е преведена и на български. Творбите разказват за връзката между младата студентка Анастейша (Ана) и по-възрастния от нея Крисчън Грей.

Е Л Джеймс е родена през 1963 г. в Лондон. Преди успеха да я споходи, е работила като изпълнителен директор на телевизионен канал. Завършила е частно училище и университета University of Kent в Кент. От 20 години е омъжена за Найъл Ленард, който е сценарист, имат двама сина.

Първенецът в миналогодишната класация на "Форбс", американският писател Джеймс Патерсън, този път заема втора позиция. Доходите на признатия за майстор на трилъра са 91 милиона долара предимно от бестселърите за американския психолог Алекс Крос. "Игрите на глада" са поставили авторката си Сюзан Колинс на трето място, печелейки й 55 милиона в зелено.

Четвърти е телевизионният водещ от Фокс нюз Бил О'Райли с 28 милиона, благодарение на романите си "Да убиеш Линкълн" и "Да убиеш Кенеди".

Авторката на над 120 успешни романа Даниел Стийл е спечелила 26 милиона долара. На изненадващо ниското девето място е Дан Браун, чийто последен роман "Ад" не можа да постигне успеха на предишните му култови бестселъри и събира за автора си "едва" 22 милиона долара.

Малко извън десетката е майката на Хари Потър, Джоан Роулинг, която е спечелила 13 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай