91% от рейсовете в София нови до средата на 2019

От утре нови автобуси ще се движат по линии 604, 113, 75 и 384 в столицата

91% от рейсовете в София нови до средата на 2019 | StandartNews.com

„За по-малко от 5 години подменихме 91% от движещите се автобуси в системата на градския транспорт в София. Това ще стане факт до средата на тази година с пускането на последните 60 съчленени автобуса на природен газ, които вече са в града и в момента се оборудват. Те трябва да тръгнат до края на месец юни”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес присъства на пускането на 22 нови газови автобуса, съобщава БГНЕС.

„91% са автобусите с екологичен стандарт ЕВРО 6 и 4% са автобусите с нулеви емисии, това са първите електробуси. Очакваме още 15 електробуса“, отчете Фандъкова и подчерта, че освен обновяването на градския транспорт общината полага грижи за подобряване и на условията на работа на водачите в системата на градския транспорт. Тя припомни, че до този момент на годината заплатите им са били увеличени с 20%.

Новите автобуси са нископодови, снабдени са с видеонаблюдение, климатик, механична рампа и система за накланяне на автобуса, което допълнително улеснява достъпа на трудноподвижни хора и майки с колички, има възможност за зареждане на мобилни телефони, подсигурена е и защита за шофьорите. От утре те ще се движат по линия 604, 113, 75 и 384.

Твърденията, че е скрита офертата на един от изпълнителите на ремонта в централна градска част е поредна фалшива новина. Това каза Йорданка Фандъкова във връзка с медийна публикация, според която общината си е поръчала скъпи пейки и кошчета за боклук, а ценовите оферти са скрити.

„Лично направих „разследване“, като отворих сайта на общината и принтирах информацията за изпълнителите на Зона 2 и Зона 4“, коментира тя. „Офертата на „Джи Пи Груп“, която видях, я цитирам: „доставка и монтаж на пейки класически дизайн от 1 291 лв“. Цената не е 10 хил. лева. Цената на кашпи, като тези на площад „Гарибалди“, е 8 922 лв.“, посочи кметът. „Дали са много или са малко не мога да коментирам в момента“, каза Фандъкова.

Тя призова, информацията в медиите да бъде коректна, защото хората остават с впечатление, че една обикновена дървена пейка струва 10 000 лева. „Трябва да имаме данните и фактите и тогава да сравняваме. Ще си поискам моя проверка, защото това, което видях силно ме обезпокои“, подчерта Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай