9000 в наслада с Мориконе

Концертът на музикалната легенда е в зала "Арена Армеец" от 20 часа

9000 в наслада с Мориконе | StandartNews.com

София. Енио Мориконе, един от най-великите композитори на всички времена, отново е в София. Маестрото, който създаде култови мелодии за суперхитове в световното кино, вчера се появи елегантен и сдържан на срещата с медиите. Той си спести излишните любезности, но спази всички правила на международния арт протокол. Мориконе няколко пъти акцентира пред репортерите, че се изживява най-вече като композитор, а не като диригент.

Девет хиляди души довечера ще се стекат в "Арена Армеец" за първия концерт на легендата у нас. Вратите на залата отварят в 17,30 часа, а спектакълът започва в 20 часа. Близо 200 музиканти от Класик ФМ оркестър ще бъдат на сцената. Пред публиката излизат сопраното Сузана Ригачи, китаристът Роко Дзифарели и Теодосий Спасов. В програмата ще звучат както емблематичните му композиции, така и няколко неизвестни за бг меломаните пиеси, уточни Мориконе.

Италианецът идва за първи път в България за снимките на "Галилей" в студио "Бояна" през 1968 година. По-късно работи успешно и с Виктор Чучков. Двамата се запознават през 80-те в Италия, където българският професор се изявява като "поет на звука, виртуоз, вълнуващ интерпретатор на Моцарт, Лист, Шопен". Именно той е причината Мориконе да гостува в България през 90-те, когато остава очарован от нашите музиканти, а това е само началото на дългогодишното сътрудничество между Енио и Чучков. Всеки от тях е очарован и респектиран от неуморния ентусиазъм на другия. "Музиката извира от всичките му клетки", казва Чучков за Мориконе. "Той има гениални идеи, прочут е и със своята безкомпромисност към сивия поток в музиката", коментира още Чучков. "Маестро Мориконе е гений на нашето време, който чрез творчеството си направи света ни по-богат и по-чувствен. Той е оригинална и неповторима личност, с която човечеството трябва да се гордее", споделя Теодосий.

Мориконе навърши 85 години на 10 ноември, а само преди няколко седмици изнесе концерт в Чили с вокалиста на Fith No More Майк Патън. Миналия петък в Германия пък получи поредното признание - награда от Европейската филмова академия за работата му по "Най-добрата оферта" на знаменития режисьор Джузепе Торнаторе. Нов български университет ще присъди званието "Доктор хонорис кауза" на Мориконе. Церемонията по връчването е утре в Аулата на НБУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай