80% от българите: 2020 г. беше лоша за страната

За личния и професионален живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки

80% от българите: 2020 г. беше лоша за страната | StandartNews.com

Напастта COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. Затова и 80% са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България.

Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа", направено в периода между 26 ноември и 3 декември чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст над 18 години.

В личен план за 39 на сто от българите годината е била добра, а за 47 процента - лоша. Оставаме и песимисти за 2021 г., показва изследването.

Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46 на сто) през 2020 г. и тези, които не са били (44 процента). Сравнението с 2019 г. недвусмислено показва влошена картина, коментират анализаторите. През миналата година заявилите, че са щастливи са били 63 процента. Демографската структура на щастливия българин обаче се запазва през годините. Има съвсем ясна зависимост между възрастта и щастието. Най-младите (18-29 г.) са преимуществено щастливи, като с напредването на възрастта стойностите постепенно падат. При над 70-годишните, повече от два пъти са тези, които казват, че не са били щастливи през 2020 г. Тази зависимост до голяма степен се дължи на изчерпващата се житейска перспектива при най-възрастните, смятат от "Тренд".

80 на сто от интервюираните са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България, а само 10 процента са на обратното мнение. В сравнителен план това прави огромна разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и негативните оценки са били доста близки като стойности - около 40 на сто положителни и толкова отрицателни. Когато стане дума за 2020 г. в личен план, годината изглежда по-добре, въпреки че негативните оценки отново преобладават - за 39 на сто тя е била добра година, а за 47 процента - не. Без съмнение, пандемията от COVID-19 е нанесла щета за немалка част от българите, коментират от "Тренд", като сравняват, че през последните години, отминаващата година е била добра за около 50-60% от българите, и лоша само за по-малко от една трета.

При оценката на българите за 2020 г. прави впечатление, че за личния и професионален живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40 на сто. По всичко личи, че икономическите щети нанесени от пандемията са дали ефект върху немалко българи. За сравнение този процент през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни. Така например през 2020 г. 74 на сто са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65 процента.

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19, българите остават песимисти за предстоящата 2021 г. , сочат данните. Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44 на сто очакват по-лоша година за страната ни. Сравнителните данни сочат недвусмислено, че традиционно българите са позитивно настроени към следващата година, но по всичко личи, че не виждаме съвсем бързо решение на кризата около COVID-19. Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година. На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39 на сто), а 29 процента - по-лоша година. И на двата въпроса отново регистрираме същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 г. Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 г., докато най-възрастните остават най-скептични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай