КНСБ: Армията на бедните се увеличи с 200 000

Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

КНСБ: Армията на бедните се увеличи с 200 000 | StandartNews.com

68 процента от домакинствата в страната или две трети от всички живеят с доход на човек под необходимия за издръжката на живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За третото тримесечие на годината за живот без лукс на четиричленно домакинство са нужни 2508 лева или 627 лева на човек.

Синдикалното изследване показва, че спрямо второто тримесечие на 2020 година издръжката на живота е нараснала едва с 0,2 процента като причината е основно спадът в цените на хранителните стоки с 0,8 на сто.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че групата на бедните се запазва на почти същите нива спрямо предходното тримесечие, но спрямо декември миналата година нараства с около 200 хиляди души.

"Два милиона души в България продължават да живеят с доход на лице до 363 лева, тоест до прага на бедност спрямо декември миналата година с около 3 процентни пункта повече. От домакинствата всъщност около 2 милиона и 900 хиляди българи са в тази група към момента".

Covid кризата промени начина на живот и работа, това е също сред основните изводи на изследването.

Близо 25 процента от българите работят дистанционно, което пък увеличава разходите за ток, вода и другите жилищни сметки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай