50 000 гледали шоуто в Пловдив, бутат кулата

Още половин милион зрители видяли спектакъла по телевизията

50 000 гледали шоуто в Пловдив, бутат кулата | StandartNews.com

50 000 души са устискали на студа и са изгледали на живо откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019, а над половин милион зрители са видяли по телевизията спектакъла „Ние сме всички цветове“. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина, похвалиха се от фондация "Пловдив 2019", чийто екип заедно с кмета Иван Тотев благодарят на всички пловдивчани, доброволци и гости на града, че заедно са споделили емоцията.

Близо 350 журналисти, над 70 от които са представители на медии от Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция са се включили в събитието. Първите статии в международната преса са вече факт. Церемонията е отразена в престижното американско издание USA Today, Euronews и много други.

На церемонията присъства и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са билиили ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати се включиха активно в над 30-те събития в Пловдив. Специални гости бяха ичленовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата, съобщават от "Пловдив 2019".

В спектакъла „Ние сме всички цветове“ участваха на 1 500 души от Пловдив и страната. Теодосий Спасов постави началото с мелодия, написана специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Над 200 кукери от целия регион се качиха на сцената, за да изгонят злото. Млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изпратиха посланията на града, свързани с основните теми в програмата. Танцьори от емблематичния ансамбъл „Тракия“ имаха необичайна роля – съвременна хореография, съчетана с визуални ефекти. Огромните екрани на сцената оживяха с движенията на танцьорите. Над 230 хориста от пловдивски формации пяха заедно под диригентската палка на Диан Чобанов и режисуратана Христо Намлиев. В шоуто бяха преплетени и мелодиите на 20 гайдаря. Интроквартет изненадаха публиката с изпълнението им на лазерни арфи. Над 1100 доброволци на Пловдив се качиха на сцената, за да изразят посланието „ЗАЕДНО“.

Спектакълът завърши с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, под акордите на немския музикант и продуцент на електронна музика Schiller и с 15-минутна спираща дъха заря.Откриващият уикенд продължава и днес с културни събития.

Междувременно започна демонтирането на огромната 30-метрова кула, която запуши основния булевард в центъра на града. Кулата трябва да бъде демонтирана до 17 януари. Ден по-късно движението по бул. "Цар Борис Трети Обединител" се предвшжда да бъде възстановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай