5 години гратис за безлихвените заеми

Сросът за погасяването им е 10 години

5 години гратис за безлихвените заеми | StandartNews.com

Още в неделя, 5 април, бюджетната комисия прие всички хора, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да могат да получат безлихвен кредит от 1500 лева месечно с гаранция осигурена от ББР. Срокът на погасяване на този кредит ще е десетгодишен.

От тази мярка може да се възползват всички самоосигуряващи се лица, които не могат да осъществяват своята дейност при извънредното положение, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лева заем, който ще е безлихвен, лихвата я плаща държавата, и ще бъде с 5 г. гратисен период и срок на погасяване 10 години, потвърди днес Менда Стоянова. По думите й това е прекрасна схема, по която самонаетите лица ще могат да подпомогнат дейността си. 

От мярката безлихвени кредити с гратисен период от 3 или 5 г. ще може да се възползва малкият и средният бизнес.

Председателят на бюджетната комисия потвърди, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест за сметка на работодателя.

Мярката коментира и министър Горанов, според когото в следващите дни схемата ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса. 

Ако работодателите, с всички критики, които чухме в последните седмици, не са готови да участват с нищо, то къде говорим за солидарност, коментира Горанов.

Менда Стоянова изрази несъгласие и с искането на бизнеса малки фирми да бъдат освободени от такса битови отпадъци.

"Не може постоянно и само да се иска. Всеки трябва да се опита да бъде солидарен в тази ситуация", изтъкна Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай