4% от българите ползват Smart TV за достъп до интернет

Средният показател за използването на умни телевизори от европейците е 11 на сто...

4% от българите ползват Smart TV за достъп до интернет | StandartNews.com

Приблизително 4 процента от българското население или около 300 000 души използват в бита си услугите на новото поколение "смарт" телевизори за влизане в Интернет, за забавления или за онлайн пазаруване, показват данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците към новите "умни" технологии и тяхното приложение в бита. Средният показател за използването на умни телевизори от европейците е 11 на сто.

Анализът предхожда изключително популярния в Европа и у нас "Черен петък", който стартира утре и в който най-масово се купуват именно телевизори, смартфони, лаптопи и други умни устройства за бита. Очаква се всеки втори наш сънародник да се включи в масовото купуване на намалени стоки, което ще продължи освен в "Черния петък" и през уикенда.

Според данните на Евростат около 1 процент от притежателите на смарт телевизори у нас са ги използвали за влизане в Интернет, а около 3 процента - за игри, развлечения или онлайн пазаруване в нета.

Освен това страната ни е една от държавите-членки на ЕС, където телевизорът е най-използваната вещ за дълготрайна употреба - близо 99 процента от родните домакинствата са били снабдени с телевизор. Повече от половината домакинства у нас са били снабдени с компютър или лаптоп, като 67 на сто от сънародниците ни са имали достъп до Интернет, показва европейската статистика.

По данни на НСИ обаче за достъп до мобилни услуги българите най-масово са използвали смартфони и телефони, като близо 80 на сто от сънародниците ни влизат по този начин в Интернет и ползват различните услуги на нета. Останалите 20 на сто от сънародниците ни са ползвали лаптопи или компютри за достъп до Интернет, а други 4 на сто са ползвали услугите на смарт телевизорите за връзка с мрежата, според Евростат.

Сред държавите-членки на ЕС, използването на интелигентни телевизори за свързване с Интернет или ползване на друго съдържание от нета, е било най-популярно в Холандия - 22 процента от жителите, следвани от трите северни страни - Швеция, Норвегия и Финландия - по около 20 на сто. Средно около 11 на сто от европейците (над 50 милиона души) са използвали умни телевизори за връзка с Интернет, забавления или онлайн пазаруване, показват данните на Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай