3,5млн. българи ще са ваксинирани в края на 2021г.

Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов

3,5млн. българи ще са ваксинирани в края на 2021г. | StandartNews.com

3,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани към края на 2021 г., ако всеки ден се поставят по 10 000 ваксини. Това каза пред bTV математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Той предупреди, че опасността не е преминала.

Добрата новина след един месец частично затваряне е, че се отчита 15 пъти по-ниска заболеваемост и има видим спад в смъртността.

Математикът пресметна още, че на един новозаразен – трима остават извън статистиката. Това означава, че при около 80 000 активни случаи 320 000 са носители на вируса.

Около 800 000 българи са се срещнали с коронавируса, което е 12%. Оправдават се очакванията на щаба, че процентът на положителните антигенни тестове е по-нисък от този на PCR тестове.

„Грубо казано - на 20 души, когато се разхождате по улицата, един е носител на вируса и по-голямата част от тях не знаят. Все още човек трябва да си носи маската и да не се отпуска въпреки добрите резултати, които дават мерките“, посъветва проф. Витанов. „По празниците е добре народът да яде, да пие и да се пази. Ще имаме едни спокойни новогодишни празници и тази работа ще продължи до към 7-8 януари, след което ще настъпи обикновеният грип“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай