34 проекта участват в конкурса „Български архитектурни награди 2024“

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 19 септември в РЦСИ „Топлоцентрала“

34 проекта участват в конкурса „Български архитектурни награди 2024“ | StandartNews.com

34 проекта участват в шестото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Сред тях има еднофамилни и многофамилни жилищни сгради; затворени комплекси; административни и офис сгради; културни и образователни центрове; музейни сгради; реставрация на недвижимо културно наследство; социализация на обществени пространства; ваканционни хотели; производствени сгради.

Разгледайте всички подадени проекти - тук.

„Български архитектурни награди“ е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Събитието има за цел не само да отличи и поощри авторите на най-стойностните реализации, но и да повиши разбирането и чувствителността на обществото към принципите на добрата архитектура.

В шестото издание на конкурса ще бъдат връчени награди в две категории, определени от две отделни журита. Първата категория е за съвременна архитектура, реализирана през последните 3 години. Международното жури, което ще определи победител и 4 специални награди е в състав: председател – Арне Емерсън - партньор в Morphosis с над 27 години опит в архитектурната сфера, автор на множество проекти в САЩ, Азия, Европа и Близкия изток, както и членове: Питър Пихлер – Италия, Джудит Кимпиан – Великобритания, Бусра Ал – Труция и Георги Кътов, носител на приза „Български архитектурни награди 2023“. Победителят в тази категория ще бъде номиниран от КАБ за участие в най-престижния конкурс на Европейския съюз за съвременна архитектура - “Мис ван дер Рое”.

Втората категория е за проекти за опазване на културно-историческото наследство, изпълнени през последните 5 години. Призът се присъжда за втори път в рамките на конкурса, съвместно с Министерството на културата (МК). Журито, което ще определи победителите е в състав: председател – проф. д-р арх. Тодор Кръстев и членове – проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, арх. Чавдар Георгиев, д-р арх. Анета Василева и арх. Венета Иванова.

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 19 септември в РЦСИ „Топлоцентрала“ на ул. „Емил Берсински“ 5. Конкурсът е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерството на културата (МК). Събитието се организира с финансовата подкрепа на МК.

Златен спонсор на “Български архитектурни награди 2024” е ETEMсребърни – ХидроматBAUMIT и Линкин, бронзови – НАСП, Laufen, GTT и Confindustria Bulgaria .

Медийни партньори са БНТБНРГрадът Медиа Груп и Stroiinfo.

Повече за правилата на конкурса и участниците в него можете да откриете на официалната интернет страница – https://baa.kab.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай